'Oproep Samsom strijdig met kabinetsbeleid'
Bij de oppositie vraagt men zich af waar PvdA-leider Samsom mee bezig is. Hij roept het kabinet op mensen te verleiden meer geld uit te geven. Topeconoom Sweder van Wijnbergen noemt de oproep "inconsistent en paniekerig".
Volgens Samsom liggen er bij de pensioenfondsen en de woningcorporaties miljarden euro's die beter in de economie gepompt zouden kunnen worden. De uitspraken kwamen hem op behoorlijk wat kritiek te staan.
Piketpalen
"Hij heeft het over vrede sluiten met de woningcorporaties. Terwijl nu de huren verhoogd worden per 1 juli en het allemaal linea recta in de staatskas verdwijnt", zegt CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma verbaasd. "Het laat voor mij alleen maar zien wat een chaos er blijkbaar aan het ontstaan is binnen de coalitie, dat men in plaats van gezamenlijk problemen op te lossen, nu bezig is ieder zijn eigen piketpalen te slaan."
SP-leider Emile Roemer spreekt van paniek. "Hij krijgt in de gaten dat hij de steun van zijn achterban, de bevolking, werkgevers, werknemers en nu ook van de voorzitter van het midden- en kleinbedrijf kwijt is en maar dingen gaat roepen in de hoop dat het iets gaat opleveren, waarvan hij zelf heel goed weet dat dat absoluut niet gaat werken."
Ook PVV-leider Geert Wilders spreekt van paniek bij zijn PvdA-collega. "Je zal ook maar Diederik Samsom heten op dit moment. Je kiezers rennen weg. Een warrige man met heel warrige teksten."
Onzekerheid
Een indruk van paniek heeft ook Sweder van Wijnbergen, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam. "Ze weten niet wat ze moeten doen." Van Wijnbergen heeft niet al te hoge verwachtingen van de voorstellen van Samsom. "Het is natuurlijk allemaal volstrekt strijdig met de rest wat zij doen." Hij wijst op het kabinetsbeleid ten opzichte van woningcorporaties, de bankenbelasting en de pensioenen. "Ze zijn overal onzekerheid aan het zaaien."
En daar worden consumenten niet erg welwillend van, denkt Van Wijnbergen. "Overal wordt belasting verhoogd. Het btw-tarief gaat omhoog, de loonkosten gaan omhoog. De uitvoerpositie gaat onderuit, die groeit ook minder snel dan de wereldhandel. Wat ze in feite doen, is allemaal de ene kant op gaan en dan roepen ze keihard naar de andere spelers in de economie: ja sorry, besteed geen aandacht aan wat wij doen, doe maar net alsof we het niet doen en ga de andere kant op."
Arbeidsmarkt
De hoge werkloosheid is het echte probleem, zegt de econoom, en daar doet het kabinet niets aan. "Er gebeurt helemaal niks. Asscher zegt alleen maar: ik geef 600 miljoen voor iemand die ideeën heeft. Waarmee hij aangeeft dat hij ze zelf niet heeft." Volgens Van Wijnbergen zou het veel schelen als het kabinet het goedkoper maakt om mensen aan het werk te houden.