Politiek29 aug '14 10:31

Wederom Waalwijkse hulp voor RKC

Auteur: BNR Webredactie

De gemeente Waalwijk is bereid RKC te helpen om een faillissement van de voetbalclub af te wenden. De gemeente leent RKC geld en verlaagt de rente op het geld dat tot dusver aan de club is geleend.

ANP
ANP

De Waalwijkse VVD-wethouder Ronald Bakker heeft dat aangekondigd. De gemeenteraad bespreekt het plan dinsdagavond. Het aanbod van de gemeente betekent dat RKC structureel een ton minder per jaar stadionhuur, aflossing en rente aan de gemeente hoeft te betalen.

Bakker noemt het tegen BNR geen reddingsoperatie.

Degradatie
RKC is in de problemen gekomen door een belastingschuld en degradatie naar de eerste divisie waardoor de club minder televisiegeld krijgt. "Er is te optimistisch begroot en een structureel tekort ontstaan. Zonder hulp van buitenaf kan dat niet worden opgelost", constateerde de wethouder eerder in een persconferentie.

Als de gemeente niets doet gaat RKC hoogstwaarschijnlijk failliet en betekent dat voor Waalwijk een schadepost van 9 miljoen euro. Zo’n verlies heeft verstrekkende gevolgen voor het beleid van de gemeente, aldus de wethouder. "Onze steun is vooral om het risico voor de gemeente beperken. Dat is onze grootste drijfveer."

Eredivisie
Met RKC is afgesproken dat er meer wordt afgelost als de club mocht terugkeren in de eredivisie. De gemeente heeft RKC de laatste 15 jaar vaker geholpen. In 2000 werd het stadion gekocht, in 2003 werd geld geleend en in 2010 werd de huur verlaagd.

Gerelateerde artikelen