Politiek26 nov '14 13:52Aangepast op 26 nov '14 18:30

'Dekker weet al half jaar van overtreding privacy schoolkinderen'

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs weet al een half jaar dat scholen en uitgevers de wet overtreden door gevoelige gegevens van kinderen uit te wisselen met bedrijven, meldt RTL Nieuws.

Sander Dekker. ANP
Sander Dekker. ANP

Onderzoekers van accountantsbureau PwC stuurden in april een kritisch rapport aan Dekker over de privacy op scholen. Dekker nam geen maatregelen naar aanleiding van het onderzoek en stuurde de uitkomsten ook niet door naar de Tweede Kamer.

Uitgeverijen kunnen volgens het onderzoek via de scholen bij gevoelige en persoonlijke informatie en resultaten van kinderen komen. Goede afspraken daarover ontbreken. "Er wordt hiermee feitelijk niet aan de eisen van de wet voldaan", concludeert PwC.

Het rapport werd in oktober wel op de site van het ministerie geplaatst, 'bij wijze van proef voor meer transparantie'.

Kamer
De Tweede Kamer eist opheldering van de staatssecretaris. In een reactie spreekt de PvdA van een 'politieke inschattingsfout' van de VVD-staatssecretaris. D66 heeft een verzoek ingediend voor een debat over de kwestie.

"Dit rapport staat vol met alarmerende zaken omtrent de privacy van leraren en leerlingen. Dit had in de Kamer moeten worden besproken", zegt D66 kamerlid Paul van Meenen.

 

Volgens het ministerie van Onderwijs was dat niet nodig, maar die mening deelt Van Meenen niet. "Met zo'n onderwerp moet je proactief omgaan. De veiligheid van leerlingen moet zijn gewaarborgd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen