Politiek24 mrt '14 11:25

Rutte: Barack van harte welkom

Auteur: BNR Webredactie

Minister-president Mark Rutte heeft de Amerikaanse president Barack Obama officieel welkom geheten in Nederland. Met de eenvoudige woorden "welkom Barack'' begon Rutte in het Rijksmuseum zijn verklaring ten overstaan van de pers.

Als historicus zei Rutte blij te zijn om aan de Amerikaanse president historische documenten te kunnen tonen die de lange vriendschap en verbondenheid van beide landen dragen. In zijn toesprak ging Rutte verder in op de nucleaire top in Den Haag. "Barack, jouw aanwezigheid geeft het belang aan van deze top'', zei Rutte. De premier wees verder op de warme handelsbanden tussen de beide landen.

De Amerikaanse president bedankte "Mark'' op zijn beurt in een persoonlijke toespraak en stond uitgebreid stil bij de fantastische locatie waar de pers te woord gestaan kon worden. "Ik stel uw warme welkom zeer op prijs. Dit was het meest indrukwekkend decor waar ik ooit een persconferentie heb gegeven.'' Ook bedankte Obama koning Willem-Alexander, de burgemeester van Amsterdam en alle Nederlanders voor de warme ontvangst. De Amerikaanse president ontmoet de koning maandagavond bij het diner.

Obama stond vervolgens uitgebreid stil bij de invloedrijke Nederlandse rol op het wereldtoneel, de warme vriendschapsbanden door de eeuwen heen en de uitstekende handelsbetrekkingen tussen beide landen. Nederland toont volgens hem leiderschap op tal van vlakken, en is een trouw NAVO-partner die zich op veel vlakken inzet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen