Politiek16 dec '13 07:39Aangepast op 16 dec '13 09:58

Kritiek of niet: Van Miltenburg kan Kamervoorzitter blijven

Auteur: Pieter van den Akker

Hoe hard de kritiek ook klinkt, Van Miltenburg kan als zij wil gewoon aanblijven als Kamervoorzitter.

Dit weekend deden acht fractievoorzitters anoniem in de Volkskrant hun beklag over het functioneren van de Kamervoorzitter na vele voorvallen. Maar het is voor de Tweede Kamer bijna onmogelijk om voorzitter Anouchka van Miltenburg te ontslaan. Dat stelt parlementair historicus Peter van der Heiden op BNR.

"In het Reglement van Orde staat helemaal niets over hoe een Kamervoorzitter weggestuurd kan worden", legt hij uit. "Er staat iets in over een keuze en een benoeming, maar niets over het einde van het voorzitterschap. Dus dat is heel lastig."

Onbegrijpelijk
Frans Weisglas, oud-Kamervoorzitter en VVD'er, vindt het onbegrijpelijk dat juist fractievoorzitters zich anoniem uitlaten over de Kamervoorzitter. "Ik vind het wel erg dat acht fractievoorzitters in de Tweede Kamer, de belangrijkste politici van Nederland, op een dergelijk wijze anoniem hun gal spuien en kritiek geven op de Kamervoorzitter."

Weisglas vindt dat de fractievoorzitters, als er kritiek is, daar rustig over zouden moeten praten met de Kamervoorzitter. "Dat hoeft niet eens informeel. Er zijn genoeg mogelijkheden in de Kamer om dat te doen. Er is een presidium, een dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, waar over dat soort dingen gesproken kan en móet worden. De fractievoorzitters hebben zelf regelmatig overleg met de Kamervoorzitter. Ik vind het laf om het op deze anonieme manier te doen. Ik heb er minachting voor en ik vind het ook slecht voor het aanzien van de politiek."

Reglement van Orde
Of Van der Heiden denkt dat we sinds het anonieme beklag van de fractievoorzitters in de Volkskrant naar een serie wegpestertje zitten te kijken? "Als ze echt van haar af willen, zal dit inderdaad de route moeten zijn", beaamt hij. "Het enige wat een Kamervoorzitter kan doen, is zelf opstappen. Die wordt benoemd voor de hele zittingsperiode van de Kamer, dus in essentie voor vier jaar. De Kamervoorzitter kan alleen maar zelf weggaan. Dat kan gebeuren op het moment dat er heel veel kritiek komt en ze eigenlijk weggepest wordt."

Gerelateerde artikelen