Politiek14 jun '13 12:43Aangepast op 14 jun '13 20:11

'Van Miltenburg was nauw betrokken bij samenstelling commissie'

Auteur: Thijs Baas

Voor premier Rutte was het geen enkel bezwaar geweest als PVV-leider Geert Wilders op 30 april naast koning Willem-Alexander had gelopen als lid van de commissie in- en uitgeleide.

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie reageerde de premier op het vertrek van Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf naar aanleiding ban de inhuldigingskwestie op 30 april. "Ik begrijp de gevoelens van Geert Wilders. U vraagt mij of ik bezwaar had gehad tegen een eventuele uitkomst waarin Geert Wilders naast koning Willem-Alexander had gelopen: geen bezwaar, had ik geen problemen mee gehad."

Geen bezwaar
Rutte suggereerde dat Willem-Alexander zelf ook geen reden zag om niet met Wilders op te trekken. "Ik zou nooit of te nimmer een lid van de top van de Koninklijke familie - op dit moment de koning en de koningin - in een positie kunnen brengen of accepteren dat ze in een positie worden gebracht waarin zij de indruk wekken te kiezen tussen mensen in de politiek. Die ministeriële verantwoordelijkheid kan ik hier van a tot z voor nemen, maar over wat er besproken is, kan ik nooit iets zeggen." 

Van Bommel
Voor SP-Kamerlid Harry van Bommel is de kou uit de lucht wat betreft de rol van Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg bij de 'inhuldigingskwestie'. Eerder vandaag suggereerde Van Bommel nog in BNR Paul van Liempt dat Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg wel degelijk op de hoogte was van de dilemma's rond de commissie van in- en uitgeleide bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Sterker nog: de VVD-top zou ervoor gekozen hebben De Graaf op te offeren om de positie van Van Miltenburg als Kamervoorzitter te redden.

Van Miltenburg was volgens hem nauw betrokken bij de samenstelling van de commissie van in- en uitgeleide. Van Bommel had een gesprek met Van Miltenburg omdat hij zelf voor de commissie werd gepolst, maar hij bedankte voor de eer. Van Miltenburg liet hem bij die gelegenheid weten dat er dan twee SGP'ers op haar lijst stonden en dat dat een probleem was.

Ze erkende in het gesprek dat er een probleem ontstond. "Het kan niet anders dan dat er vervolgens overleg over is geweest: twee SGP’ers was wat veel van het goede. Ik vind het eigenaardig dat ze heeft gezegd dat ze er helemaal geen weet van gehad heeft", zei Van Bommel tegen Paul van Liempt.

Brief
Van Bommel verwees naar een brief van de opgestapte Eerste Kamervoorzitter De Graaf waarin die meldt dat hij alles rond de commissie van in- en uitgeleide in nauwe samenwerking met Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft gedaan. "Wilders is wel degelijk in zijn overweging meegenomen en dat staat een beetje haaks op zijn ontkenning dat de keuze voor Wilders een rol gespeeld heeft."

“Ik zal Emile Roemer vanzelfsprekend vragen om hier nog wat vragen over te stellen. Ik zou wel een feitenrelaas willen hebben. Op welk moment is er besloten, door wie, om geen twee SGP’ers op te nemen in de commissie. Dat is natuurlijk ook een besluit geweest van de Tweede Kamervoorzitter. Een standpunt heb ik nog niet, maar ik wil wel verdere uitleg. Misschien zijn ze bevredigend.” Het lijkt erop dat het onderhoud met Roemer de gemoederen bij Van Bommel voldoende bedaard heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen