Politiek13 jun '13 08:09

Kamervoorzitter Van Miltenburg op de schopstoel

Auteur: Pieter van den Akker

De voorzitter van de Eerste Kamer ontkent dat hij PVV-leider Wilders bewust naar achteren heeft geschoven bij de inhuldiging van koning Willem Alexander. Senaatsvoorzitter De Graaf schrijft dat in een brief, die woensdagavond is verstuurd. Kind van de rekening kan wel eens Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg worden.

Woensdagochtend schreef de Volkskrant dat de Commisie van in- en uitgeleide voor die dag zodanig was samengesteld dat Wilders er niet in zou zitten. "De Graaf schrijft dat hij het betreurt als de indruk is ontstaan dat het lijstje zo was samengesteld dat Wilders er niet bij mocht zitten", vertelt verslaggever Hans Verbeek. "Hij erkent wel dat als Wilders in die commissie had gezeten, er veel aandacht naar hem uitgegaan zou zijn. Maar dat was voor hem niet de reden dat Wilders er niet in zat, schrijft hij."

Wilders 6e
De Graaf voert een hele rij criteria aan die hij voor het samenstellen van de commissie heeft gehanteerd: anciënniteit, niet twee leden van dezelfde partij en een goede mix van mannen en vrouwen. Verbeek: "Met die criteria zou De Graaf niet eens aan Wilders zijn toegekomen, want hij kwam met deze criteria pas als zesde in aanmerking en er was maar plek voor vier."

Of deze uitleg geloofwaardig is, is de belangrijkste vraag, aldus Verbeek. "Uiteindelijk moeten Eerste Kamerleden dat in eerste instantie vaststellen. De PVV in de senaat vindt in elk geval bij voorbaat al van niet. Fractievoorzitter Marcel de Graaf zegt dat de brief van senaatsvoorzitter De Graaf halve waarheden en verzwijgingen bevat. Hier leggen we ons niet bij neer, zegt de PVV in de Eerste Kamer. Maar Eerste Kamerleden zijn niet zo van het wegsturen. Anders ligt het misschien nog wel in de Tweede Kamer waar het voorzitter Anouchka Van Miltenburg, die toch al bekritiseerd werd, lastig kan worden."

Geen betrokkenheid
Vooral omdat ze gisteren in de Kamer zei dat ze niets heeft geweten van de criteria van De Graaf. "Het antwoord is nee. Ik was hier niet van op de hoogte, ik zat niet in het hoofd van de heer De Graaf. Ik heb hier verder geen enkele betrokkenheid bij gehad anders dan dat ik voorzitter was van de commissie."

Geen enkele betrokkenheid, benadrukte Van Miltenburg dus in de Kamer. "Maar uit de brief van senaatsvoorzitter De Graaf blijkt toch duidelijk dat hij nauw contact heeft gehad met Van Miltenburg over de samenstelling van de commissie en dat Van Miltenburg ook geweten heeft van de volgorde van het lijstje van De Graaf. Dus als dit verhaal voor iemand slecht kan aflopen, dan is het voor Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg", concludeert Verbeek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen