Voorwaarts met Beneluxleger
Rijke landen als België en Nederland zouden heel eenvoudig kunnen beschikken over een sterke eigen krijgsmacht, maar dan moet je er wel geld voor uittrekken. Dat zegt oud-minister van Defensie Hans Hillen op BNR. "Het is gewoon een kwestie van gierigheid en zuunigheid ten opzichte van de krijgsmacht."
De Vlaams-nationalistische partij N-VA pleit voor een groot leger met Nederland en Luxemburg. Voorbarig, vindt Hillen. "Nederland en België betalen ongeveer 1 procent van hun nationale inkomen aan de krijgsmacht. Dat is veel en veel te weinig. De kwestie is: wil je het ervoor uitgeven of niet? Ik ruik Vlaams nationalisme. Met name op het punt van de marine doen we al veel samen, maar de landmacht is voor een belangrijk deel Waals en daar zitten ze niet op Nederland te wachten."
Bevelhebbers
Maar als het aan N-VA-parlementariër Bert Maartens ligt, komt er een leger waarvan de bevelhebber om de twee jaar afwisselend uit België en Nederland komt. Zijn partij heeft haast met het plan. En de tijd lijkt rijp, merkt Bert Maartens. "Bij ons leeft het debat sterk. Wij hebben dat zelf drie jaar geleden aangeslingerd en je ziet beweging van een aantal partijen op dat vlak."
"Over twee weken komen wij met de defensiecommissie naar Den Haag, om ook met jullie parlementsleden het debat voeren over de samenwerking en liefst de integratie van beide legers."
Wereldvrede
Maartens wijst op het slinken van de defensiebudgetten in heel Europa. Om de wereldvrede te kunnen blijven nastreven is samenwerking wat hem betreft onvermijdelijk. "Wij kunnen met de huidige middelen niet alles doen wat wij vandaag nog willen. In 2012 was er een samenwerkingsakkoord - ik noem het eerder een intentieverklaring omdat het nogal vaag blijft - en wij willen dat het sneller vooruitgaat."
Geen woorden, maar daden, wat Maartens betreft. "Wij willen dat het sneller vooruitgaat. Het blijft bij woorden. Wij willen concrete daden gaan zien en daarom vragen wij onze minister om druk op de ketel te houden. Er is nu ook bij jullie een nieuwe minister, dus denk ik dat het nodig is dat het wat sneller vooruitgaat. Of het echt tot een integratie van de legers komt, zal de politieke situatie in beide landen moeten uitmaken."