Politiek26 jun '14 14:34Aangepast op 26 jun '14 19:00

Miljoeneneis Defensiemonteurs voor jarenlang werken met gif

Auteur: Thijs Baas

Zeker vijftig oud-Defensiemedewerkers willen een schadevergoeding tot 3 ton per persoon wegens jarenlang werken met giftige stoffen. Ze beweren doodziek te zijn geworden door werken met onder meer benzeen en verarmd uranium en hebben letselschadeadvocaten in de arm genomen.

De voormalig Defensiemedewerkers hebben zeker twintig jaar lang gewerkt met giftige stoffen, zegt Henk Coort, zelf 25 jaar lang mecanicien bij Defensie. Hij knapte tussen 1985 en 2006 onder meer rupsvoertuigen, zware dieselmotoren, zware onderstellen en geschut op dat was ingezet in met name het Midden-Oosten. "Ik ken ook persoonlijk heel veel mensen met kankergerelateerde aandoeningen. En gezien de werkomstandigheden die ik gehad heb, zie ik daar wel een verband tussen."

Kankerverwekkende coating
In april meldden enkele van deze mensen zich bij Jean Debie, voorzitter bij de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel, met de melding dat ze ziek waren. "Ze schrijven dat toe aan het feit dat ze tussen 1984 en 2004 hebben gewerkt met een coating waarin het kankerverwekkende chroom 6 zit. En daardoor hebben ze kanker opgelopen. Ook is vastgesteld dat in de bodem chroom6, strontium en benzeen aanwezig is."
 

Reden voor de bond om meteen al in april contact op te nemen met het ministerie van Defensie, zegt Debie. "Die hebben ons toegezegd een onderzoek in te gaan stellen en dat onderzoek gaat plaatsvinden. Het is belangrijk om vast te stellen of er een causaal verband is tussen enerzijds werken met chemische stoffen en het ziektebeeld. Dat is straks bepalend voor de aansprakelijkheid en de schadevergoeding."

Erkenning
Wat Coort en zijn voormalige compagnons in eerste instantie willen is erkenning van het ministerie van Defensie. "Ze hebben onvoldoende beschermende middelen aangeboden en dat ze niet altijd openbaar geweest zijn met meetresultaten van verschillende firma's."

Maar uiteraard speelt voor Coort ook het financiële aspect."Ik ben 56 jaar en door mijn ziekte zit ik thuis. Ik ben een ontzettend goede vakman en ik had nog ergens anders een goede carrière kunnen maken. Een bonus, bevordering of een fatsoenlijke pensioenopbouw heb ik allemaal niet. Ik moet het doen met 1.400 eurootjes in de maand."

Vuil en besmet
In de Brunssumse werkplaats kwamen allerhande voertuigen binnen uit de Golfoorlog. "Die waren hartstikke vuil en besmet. En wij moesten reparaties gaan uitvoeren." Bij het uitbouwen van motoren kwamen dooie schorpioenen, kevers en ander ongedierte uit de voertuigen naar boven. "En in de bepantsering van die voertuigen zat verarmd uranium. En dan praat je ook nog over benzeenhoudende olie, brandstof en smeermiddelen die door je bloedsomloop je huid intrekken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen