Politiek13 feb '14 11:48

Kamervragen D66 over fotograferende drones

Auteur: Harmen Simon Teunis

D66-Kamerlid Gerard Schouw gaat Kamervragen stellen over bedrijven die met drones foto's willen maken van vastgoed in Nederland. Schouw wil van minister Opstelten weten of de ontwikkeling wel past binnen de wettelijke kaders.

Het bedrijf Billionhomes wil huizen in Nederland en België fotograferen en de beelden samenvoegen met andere gegevens over de woningen. Het bedrijf zegt dat het de wetgeving volgt, maar daar plaatst Schouw zijn vraagtekens bij. "Belgische media schrijven er ook al zeer kritisch over. Het is maar de vraag of het past binnen de Belgische wetgeving. Ik ga aan de minister vragen of deze ontwikkeling wettelijk mag. Ik heb grote twijfels over de aantasting van de privacy met het samenstellen van allerlei gegevens en het is natuurlijk niet veilig. De drones vallen uit de lucht."

Wildwest
Het Kamerlid is bang dat het een 'wildwest wordt in de lucht' met bedrijven die drones 'de lucht in willen schieten en van alles en nog wat willen fotograferen en filmen'. Maar de privacy-overweging vindt hij het belangrijkst. "Een bedrijf kan zomaar foto’s of filmpjes maken van je huis, balkon en tuin en misschien door de ramen naar binnen kijken."

Zijn tweede bezwaar is het samenvoegen van alle data door het bedrijf. "Wat is het waard, wat voor hypotheek zit erop en misschien zelfs nog wel wat voor auto er voor de deur staat. Ik weet niet of ik dat een wenselijke ontwikkeling vind en ik weet ook niet of dat mag van de privacywetgeving."

En dan is er dus nog de veiligheid. "We weten dat drones af en toe naar beneden komen vallen en dat is niet best als dat in een bebouwde kom gebeurt", zegt Schouw.

Google Maps
De vergelijking met Google Maps is snel gemaakt. Ook daarover zijn flinke discussies geweest. Maar dit gaan wel een stap verder. "Bij Google Maps gaat het om het filmen en fotograferen vanaf de openbare weg. Dit is natuurlijk allemaal net iets anders."

Gerelateerde artikelen