Politiek15 mei '13 11:02

Voorganger Weekers: Altijd een risico op fraude

Auteur: Melvin Captein

Volgens Paul de Krom, de voorganger van Frans Weekers als staatssecretaris van Sociale Zaken, is de kans op fraude altijd aanwezig bij de 'ingewikkelde en complexe' toeslagensystemen.

De Krom bekleedde zelf de post van staatssecretaris van Sociale Zaken van 2010 tot 2012. Aangezien Weekers vanaf 2011 van de toeslagenfraude wist, zou De Krom hier ook van op de hoogte moeten zijn. De oud-politicus vertelt tegenover BNR in zijn periode wel te hebben geweten dat er sprake was van kindertoeslagfraude. "Daar hebben we toen ook maatregelen tegen genomen. We hebben voorgesteld toeslagen langer dan één maand niet met terugwerkende kracht toe te kennen. Maar dat vond de Kamer te hard."

Niet zien aankomen
Volgens de huidige aanjager van het Techniekpact is er bij 'ingewikkelde en complexe' systemen altijd een risico op fraude. "Dat is bij het toeslagensysteem en bij uitkeringen het geval." Dat de fraude zo'n grote schaal zou aannemen als de Bulgarenfraude had De Krom echter niet voorzien. "Daar wist ik niets vanaf, dus dat zag ik ook niet aankomen."

Vooraf of achteraf
De Krom vindt dat de Kamer Weekers terecht ter verantwoording roept, maar maakt wel een voorbehoud. "De toeslagensystemen zitten zo in elkaar dat er achteraf controle en verantwoording plaatsvindt over het aangevraagde bedrag. Dat had je ook anders kunnen doen, maar de Kamer vond zelf snelheid van betaling voor controle en verantwoording gaan. Zij wilden dat mensen niet zonder geld kwamen te zitten."

Flauwe Pechtold
Eerder vandaag zei D66-voorman Alexander Pechtold nog dat Weekers ondanks het vertrouwen van een Kamermeerderheid alsnog moest overwegen af te treden. De Krom is het daar niet mee eens. "Wat Pechtold zegt is flauw. Het is heel eenvoudig in het staatsrecht: Je hebt het vertrouwen van de Kamer of niet. Weekers heeft het gisteren in het debat goed gedaan en heeft de steun van de Kamer behouden. Dan moet je met deze staatssecretaris verder."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen