Politiek8 mei '13 16:50

Kabinet houdt vertrouwen in Weekers

Auteur: Mijke Hurkx

Het kabinet houdt het volste vertrouwen in staatssecretaris Weekers van Financiën. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher na afloop van de ministerraad.

Dat meldt RTL Nieuws. Staatssecretaris Weekers lag vorige week onder vuur, omdat hem werd verweten dat hij veel eerder had kunnen ingrijpen bij de 'Bulgarenfraude'. Bulgaren hebben lange tijd kunnen meeprofiteren van de Nederlandse zorg- en huurtoeslagen, terwijl zij niet in Nederland hebben gewoond. Weekers zegt dat hij dit pas wist sinds april door een uitzending van het actualiteitenprogramma Brandpunt.

Verschillende ambtenaren hebben gezegd dat de staatssecretaris liegt, wanneer hij ontkent dat hij het eerder wist. Volgens de ambtenaren van de Belastingdienst was Weekers allang gewaarschuwd. “Heel triest dat meneer Weekers gewoon zit te jokken, dit is al tijden bekend'', schrijft een van de werknemers op het interne netwerk, aldus RTL. En een andere reactie: "Beste Frans, weet je wat ik schokkend vind? Die reactie van je. Die vind ik niet alleen schokkend maar ook nog eens niet te verkopen in de richting van al die medewerkers die dit al veel langer roepen.''

Uit een brief die Weekers later naar de Tweede Kamer stuurde kwam naar voren dat Asscher eerder op de hoogte was van de fraude met zorgtoeslagen door Bulgaren dan hijzelf. Volgens het feitenrelaas hoorde Asscher op 11 maart al van een strafrechtelijk onderzoek door de FIOD naar de fraude, terwijl Weekers pas ruim een maand later op de hoogte was van de kwestie

Lees hier het volledige feitenrelaas dat Weekers naar de Kamer stuurde

De vicepremier vond het niet nodig om staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) te informeren over het onderzoek naar toeslagenfraude door Bulgaren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen