Politiek29 aug '14 08:20

Overheid moet bouwers dwingen tot meer innovatie en creativiteit

Auteur: Thijs Baas

Het kabinet doet veel te weinig om de bouwsector te stimuleren. Er wordt te veel gepraat over groei en werkgelegenheid, maar te weinig gedaan. Dat zegt Charley Ramdas, voorzitter van vakbond FNV Bouw, tegen het Financieele Dagblad. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de overheid en de bouwers om meer creativiteit in te zetten.

Ramdas meent dat het niet alleen de overheid, maar ook de bouwers zelf zijn die steken laten vallen. Toch is het aan de overheid om bouwers over de streep te trekken als het gaat om - bijvoorbeeld - innovatie. "Dat kan door hen meer samen te laten werken met technologiesectoren; er is al heel veel techniek beschikbaar om te verduurzamen en energiezuiniger te maken en meer duidelijkheid te verschaffen over de regels die nodig zijn voor subsidieaanvragen."

Alleen dan zal het lukken om ook toekomstige bouwprocessen zo in te richten dat er in de beginfase van de bouw al rekening te houden met duurzaam en energiezuinig bouwen. "Bouwers moeten een actievere houding hebben en zich actiever opstelling, in plaats van alleen maar klagen en te drukken op arbeidsvoorwaarden van werknemers. Dat zou een hoop schelen."

Het energieakkoord biedt genoeg kansen om creatiever, duurzamer en energiezuiniger te bouwen, meent Ramdas. "Pak die met beide handen aan! Dat is goed voor de economie, voor de werkgelegenheid en voor de samenleving. De bouwsector is een fantastische sector en een belangrijke sector om de ambities van het kabinet waar te maken. Dáár liggen nu mogelijkheden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen