Politiek11 nov '14 18:34Aangepast op 11 nov '14 20:03

'Zorgpremies zullen blijven stijgen door gefaseerde overheveling'

Auteur: Thijs Baas

De kans is levensgroot dat de zorgpremies ook de komende jaren zullen stijgen. Dat zegt Peter Ruys van zorgkiezer.nl tegen BNR. Doordat de maatregelen van de overheveling van zorgtaken gefaseerd worden ingevoerd, zal de rekening ook de komende jaren steeds meer bij de zorgverzekeraars en dus bij de premiebetalers worden gelegd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Zorgverzekeraars zullen naar verwachting steeds vaker de prijs als belangrijkste criterium hanteren bij de selectie van ziekenhuizen voor specifieke behandelingen. Volgens de ziekenhuizen is 60 procent van de onderhandelingen met zorgverzekeraars gebaseerd op de prijs, zegt Ruys op basis van onderzoek. "De landelijke overheid gooit de zorgtaken feitelijk over de schutting en zegt: 'zorgverzekeraars en gemeenten, gaan jullie dat maar doen', maar geeft daar niet genoeg geld bij. Dus de verzekeraars kunnen eigenlijk maar één ding doen en dat is de prijs fors verhogen."
 

Het is overigens een fabeltje dat de zorgverzekeraars niet bereid zijn een deel van hun aanzienlijke winsten terug te geven aan de premiebetaler, zegt Ruys. "VGZ geeft zo'n 80 euro per persoon per jaar terug aan winst. Als ze dat niét zouden doen, zou de premie volgend jaar nog eens hoger uitvallen. Ze teren in om de premies betaalbaar te houden; als de politiek de spelregels verandert, moet je de premies wel aanpassen." Maar er is ook goed nieuws, zegt Ruys: "Van de budgetpolis met beperkte keuze maar hogere kwaliteit, is de premiestijging beperkt tot 6 euro."

Premie omhoog
Ook volgens André Rouvoet van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland ligt het voor de hand dat VGZ als eerste grote zorgverzekeraar de premie voor het basispakket heeft verhoogd. De verzekeraars moeten van het Rijk meer zorg gaan vergoeden en het is onvermijdelijk dat de verzekerde een deel van die rekening gepresenteerd krijgt. Liever zou Rouvoet zien dat de vrije artsenkeuze beperkt wordt.

Rouvoet: "Als de wetenschappelijke verenigingen van bepaalde specialisten zeggen dat iets goede zorg is, is het toch niet gek dat wij als belangenbehartigers zeggen dat je geen contract krijgt voor die behandeling als je niet aan die kwaliteitseisen voldoet. Keuze voor kwaliteit betekent lagere kosten, want je hebt minder complicaties en minder doorverwijzing, dus investeren in kwaliteit betekent lagere kosten."

Prettig
Van een voortdurende jaarlijkse premiestijging is volgens Rouvoet overigens geen sprake. "Als we de afgelopen jaren goed hebben opgelet, dan weten we dat de premie in 2013 licht is gedaald. Niet noemenswaardig misschien, maar mensen vonden het wel prettig. Dit jaar is de premie gemiddeld 120 euro gedaald, maar toen was er ook geen sprake van overheveling en nu wel. Ik snap het beeld wel dat er allemaal zorg uit het pakket gaat. Het is de politiek die bepaalt wat er in het pakket zit en zorgverzekeraars voeren dat uit."

Wat de andere verzekeraars gaan doen is ook bij Rouvoet nog niet bekend. Wel wijst hij erop dat de overheveling van onder meer de wijkverpleging erbij komt. En omdat de zorgverzekeraars er - anders dan de gemeenten - geen 'zak geld' bij krijgen, moet die aanvulling worden betaald uit de premies. "Hij gaf het voorbeeld dat hij altijd hoort dat mensen premies te hoog vinden en dat bezuinigigingen niet goed zijn. Hij ziet ook wel dat er een probleem is", meldt verslaggever Laurens Boven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen