Rutte en Heerts leggen akkoord anders uit
Het kabinet en de sociale partners hebben donderdagavond dan wel in overleg een akkoord gesloten, dat wil niet zeggen dat ze dat ook precies hetzelfde uitleggen. Wie premier Rutte en FNV-voorzitter Heerts aanhoort, merkt dat ze het Mondriaanakkoord anders interpreteren.
De premier antwoordde op de vraag of hij met het akkoord niet veel zaken op de lange baan schuift als volgt: "Er wordt heel veel gemopperd en gesomberd in Nederland en dat begrijp ik ook. De werkloosheid loopt op, we zien de inkomsten dalen, we zien de huizenprijzen dalen en we zien dat het aantal faillissementen toeneemt. Er is veel reden om te somberen. Tegelijkertijd behoren we tot de 5 concurrerendste economieën van de wereld, zijn we het 4e land qua investeringsklimaat, zijn we het 3e land qua welzijn en welvaart, het 2e land wat betreft internettoegang en ondernemersklimaat en het 2e land qua import van landbouwproducten. We behoren tot de top van de wereld. Wat we moeten bereiken is dat we al die dingen verder gaan versterken. Dát gaat dit akkoord doen.”
Hij ging verder: “In het najaar, als we de begroting 2014 opstellen, gaan we bezien of het dat effect in voldoende mate heeft gehad. Zo niet, dan moeten we aanvullende maatregelen nemen. Maar we hopen, we verwachten zelfs, dat we dat niet nodig hebben als iedereen meedoet en iedereen ook vóelt dat dit kan leiden tot een sterke economie.”
FNV trots
FNV-voorzitter Ton Heerts, die niet naliet het belang en de rol van de vakbond te benadrukken, vertrouwt er juist op dat het bezuinigingspakket van 4 miljard euro van tafel ís en blíjft. “Wij knokken voor banen en ik knok voor dit akkoord.” Heerts beseft dat niet alle leden, zo'n 1,2 miljoen in getal, zich kunnen vinden in het akkoord. “Ik heb nog geen dag bij de FNV gewerkt dat iedereen het met elkaar eens was. Dus dat zal wel een zware opgave worden. Maar het is mijn stellige overtuiging dat de FNV een vakbeweging is die op de moeilijkste momenten medeverantwoordelijkheid neemt. Iedereen die lid is van de FNV mag daar vandaag trots op zijn.”