Kleine lastenverlichting, geen gouden bergen
De strik kan nu bijna om de begroting, maar een gouden strik zal het niet worden.
De meeste mensen gaan er volgend jaar iets op vooruit, zegt PvdA-leider Diederik Samsom. “We spraken hier de afgelopen weken over een lastenverlichting voor iedereen, met name voor de lage inkomens. Er is al eerder wat lastenverlichting afgesproken voor de middeninkomens. Ik denk dat we er dan in totaal met z’n allen een heel klein beetje op vooruit kunnen gaan, maar veel wordt het niet; het zijn nog steeds zware tijden.”
Ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher benadrukt dat ‘de vlag nog niet uit gaat’. “Iemand die er 0,2 procent op vooruitgaat, gaat over het algemeen nog steeds niet hossend of toeterend door de stad. Het is gewoon een jaar in een reeks van jaren, waarbij we eindelijk economische groei zien, de werkloosheid wat aan het dalen is, waarbij Nederland aan het opkrabbelen is, veerkrachtig is, maar het is niet een feestjaar.”
Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra toonde zich voorzichtig optimistisch. “Aan het einde van de tunnel is licht. Niet iedereen gaat erop vooruit, maar het beeld is wel veel positiever.”
Lastige keuzes
Andere
partijen aan de onderhandelingstafel van het begrotingsoverleg zijn iets
gereserveerder. Arie
Slob (ChristenUnie) noemde het goed dat er later in de week nog even verder
wordt gesproken. Kees van der Staaij (SGP) was positief maar ziet nog wel wat
knopen die moeten worden doorgehakt. “De ruimte is beperkt, het wordt geen
feestverhaal volgend jaar. We moeten lastige keuzes maken.”
Politiek verslaggever Jeroen Stans: “Je ziet dat bij de oppositiepartijen meer een slag om de arm is, maar bij de VVD hoor je dat erover wordt gesproken dat er daadwerkelijk licht aan het einde van de tunnel is, maar goed, na al die jaren van lastenverzwaringen en extra bezuinigingen, is dit natuurlijk wel de minste boodschap die ze nu naar buiten kunnen brengen.”
Afrondende fase
Vandaag
voerden de coalitiepartijen PvdA en VVD opnieuw begrotingsonderhandelingen met
oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Ook was er een zware
kabinetsdelegatie bij, onder wie premier Mark Rutte. De
begrotingsonderhandelingen zijn nu bijna klaar. “Ik durf wel te zeggen dat we
in de afrondende fase zitten”, zei D66-leider Alexander Pechtold na afloop van
het overleg van vandaag. Hij en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra verwachten
dat woensdag een definitief akkoord kan worden gesloten.
Details werden na afloop niet gegeven, maar wel is al duidelijk dat de eerder geplande lastenverzwaringen voor burgers volgend jaar met 1 miljard euro worden verzacht. Verder gaat er extra geld naar Defensie: volgend jaar 50 miljoen, oplopend naar 100 miljoen euro. Er gaat ook al snel een bedrag van enige honderden miljoenen euro's extra naar Ontwikkelingssamenwerking. Dit is bedoeld voor noodhulp, opvang van vluchtelingen in crisisgebieden als Irak en Syrië, maar ook voor de opvang van het snel toegenomen aantal asielzoekers in Nederland.
Hoe de nieuwe begroting daadwerkelijk zal uitpakken, zal vanaf Prinsjesdag duidelijk worden.