
Dat blijkt na de eerste, lange dag van de Algemene Beschouwingen. Woensdag was de Kamer aan het woord, vandaag is het aan Rutte om om 10:30 uur het woord te nemen.
Het debat duurde gister langer dan de afgelopen jaren, terwijl er toen meer omstreden plannen lagen. Zo wilde het kabinet 6 miljard euro extra bezuinigen, nu is er 1 miljard euro voor lastenverlichting.
De begroting had vorig jaar bij de Algemene Beschouwingen ook alleen nog maar de steun van de regeringspartijen VVD en PvdA. Pas in oktober werd een akkoord gesloten met wat sindsdien de bevriende oppositie is gaan heten: D66, ChristenUnie en SGP.
Nu hebben die vijf partijen al in het voorjaar en in de zomer onderhandeld, zodat er een ruime meerderheid is voor de begroting, die ook genoeg is om de plannen door de Senaat te kunnen krijgen.
Belastingstelsel
Toch is er ook kritiek van diezelfde 'constructieve oppositiepartijen'. Die kritiek focust zich met name op de hervormingen van het belastingstelsel. Rutte werd onder meer door Kees der Staaij opgeroepen die niet op de lange baan te schuiven. "Wat meer ambitie kan geen kwaad", zo zei de SGP-voorman.
Ook D66-leider Alexander Pechtold trok fel van leer. Rutte moet volgens hem voor 1 februari met concrete plannen komen om het belastingstelsel aan te pakken, anders komt de steun aan kabinet op het spel te staan.
Een opvallende oproep aan het adres van Rutte kwam van zijn coalitiepartner Diederik Samsom. Die vroeg de premier stelling te nemen tegen PVV-leider Geert Wilders. "Ook hier in het Parlement is de haat soms dichtbij", zei Samsom.
"We kennen de premier als iemand die in zo’n geval het liefst de schouders zou willen ophalen onder het motto 'niet op elk rood stuk vlees reageren'. Mijn oproep aan hem zou zijn, laat die terughoudendheid in deze kwesties varen. Juist nu is het nodig stelling te nemen. Voor gematigde en verbindende krachten, tegen haatzaaiers in pro-IS demonstraties, maar ook tegen haatpredikers in de politiek."
Stabiliteit
Dat was niet de enige kritiek van de PvdA-voorman. "Samsom wil echt een nieuw verhaal", zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma. "Het Kabinet Rutte-Asscher is nu halverwege, het Regeerakkoord is door de Kamer. De VVD wordt daar wel voor beloond, maar de PvdA-achterban heeft er vooralsnog onder de lijden."
De 'nieuwe missie' waar Samsom zo op hoopte heeft hij niet gekregen tijdens Prinsjesdag. Reitsma: "En dus lijkt hij met lege handen te staan, ook in de richting van de Provinciale Staten verkiezingen die eraan zitten te komen. Die bepaalt mede de zetelverdeling in de eerste Kamer. Als de PvdA daar klein blijft, dan zijn ze straks geen serieuze regeringspartner meer."