Politiek20 aug '14 12:02

Britse premier Cameron terug van vakantie om onthoofding

Auteur: BNR Webredactie

De Britse premier David Cameron komt direct terug van vakantie om met zijn kabinet te overleggen over de video van IS, voorheen ISIS, die vanochtend naar buiten kwam. Daarin werd een Amerikaanse journalist onthoofd. De beul zou mogelijk de Britse nationaliteit hebben.

Het ziet er naar uit dat het slachtoffer de Amerikaanse fotojournalist James Wright Foley, die twee jaar geleden in Syrië werd ontvoerd. Op de video spreekt zijn beul met een sterk Londens accent, zegt correspondent Lia van Bekhoven.

 

Cameron zal onder meer overleggen met minister Philip Hammond van Buitenlandse Zaken en hoge ambtenaren van Binnenlandse Zaken. Het is niet het eerste spoedoverleg dat Cameron over Britse jihadisten voert. Dit soort gebeurtenissen voedt de angst hier, zegt Van Bekhoven.

"Het onderstreept de radicalisering van Britse moslims en hun betrokkenheid bij de strijd van IS. Dat wordt zeer serieus genomen. Want wat gebeurt er als deze jihadisten straks terugkomen en hier hun oorlog gaan voeren, zoals ze al hebben aangekondigd?"

400 jihadisten
Momenteel vechten ten minste 400 Briste jihadisten mee in landen als Syrië en Irak. De meeste van hen zijn soennitisch. Van Bekhoven: "Door hun mede-Britten laten ze recruteringsvideo's rondsturen waarin ze anderen oproepen zich bij hen aan te sluiten."

Dat gebeurt ook, zegt de correspondent. "Iedere paar weken lees je wel berichten in de media over Britse moslims die richting Syrië zijn vertrokken. Volgens de BBC behoren ze de meest psychopatische onder de Jihadisten, zoals deze onthoofding ook duidelijk maakt."

De zorgen van de Briste regering zijn dan ook niet ongegrond, zegt de correspondent. "Het laats zien dat het de Britse islamisten die nu in Syrië zitten menens is als zij zeggen dat ze niet zullen rusten voordat de zwarte vlag van IS boven de Big Ben en Buckingham Palace wappert.

Conferentie
De Franse president Francois Hollande heeft laten weten dat hij wil dat er een internationale conferentie komt over de bestrijding van IS. Hollande zou met andere regeringsleiders willen overleggen hoe ze het beste de opmars van IS kunnen stoppen.

Gerelateerde artikelen