Politiek1 jul '14 08:51Aangepast op 1 jul '14 11:10

Sarkozy aangehouden in onderzoek naar corruptie

Auteur: BNR Webredactie

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy wordt vandaag ondervraagd over verdenkingen van machtsmisbruik. Hij heeft zich dinsdag in Nanterre, een westelijke voorstad van Parijs, gemeld op het hoofdkwartier van de speciale anticorruptierecherche.

Dat melden Franse media. De advocaat van Sarkozy, Thierry Herzog, en twee hoge magistraten hadden zich maandag al gemeld voor verhoren in het onderzoek naar mogelijk illegale financiering van de verkiezingscampagne van Sarkozy in 2007.

Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma spreekt van een 'affaire binnen een affaire'. "Justitie was aan het onderzoeken of Sarkozy in 2007 voor zijn verkiezingscampagne partijfinanciering heeft ontvangen van de Libische leider Muammar Khadaffi. Die financiering zou illegaal zijn omdat het om veel meer geld ging dan het plafond toestaat. Sarkozy en twee van zijn ministers zijn daarvoor in 2013 afgeluisterd en daaruit bleek dat Sarkozy contact had met een hooggeplaatste rechter, die hem op de hoogte hield over bepaalde dossiers."

Frankrijk reageert volgens Bijlsma geschokt op het nieuws van de aangehouden bewindsman. "Het gaat om nauwe contacten tussen de president en de rechterlijke macht. Dan lijkt het er toch een beetje op dat de scheiding der machten met voeten wordt getreden." Na het verhoor komt naar buiten of Sarkozy daadwerkelijk als verdachte wordt aangemerkt. Bijlsma: "Hij heeft gezegd in 2017 weer voor het presidentschap te willen gaan. Als hij echt verdachte wordt, is dat uit het zicht."

Gerelateerde artikelen