Politiek10 dec '13 14:25

Rutte: uitspraak lijkt onherroepelijk

Auteur: BNR Webredactie

De uitspraak van de RSJ dat Volkert van der G. op proefverlof moet, "lijkt onherroepelijk''. Premier Mark Rutte heeft dat gezegd in een reactie.

Of het proefverlof ook echt kan plaatsvinden met het oog op de veiligheid, is volgens Rutte een zaak voor staatssecretaris Fred Teeven van Justitie.

Rutte wilde geen commentaar geven op de uitspraak van de RSJ. "We hebben in Nederland een onafhankelijke rechter en scheiding der machten.'' Rutte onderstreepte wel dat hijzelf tegen proefverlof was.

Geen staartje
Ook tijdens het premiersdebat in aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2012 gaf Rutte nog aan fel tegen een proefverlof van Van der G. te zijn.

"Dan hebben wij een groot probleem", zei Rutte toen. "Volkert van der G. heeft een politieke moord gepleegd in Nederland. Hij heeft de leider van toen nog de Lijst Pim Fortuyn, Pim Fortuyn zelf, vermoord. Het is mij ondenkbaar dat deze man ooit proefverlof krijgt. Dat is dan dus het einde van de minister van Justitie."

Politiek verslaggever Hans Verbeek: "Het is een uitspraak die is gedaan in de verkiezingscampagne. Als Rutte zich aan zijn woord houdt, zou een proefverlof voor Van der G. ook het einde voor staatssecretaris Teeven betekenen."

Maar Rutte zelf trok dinsdagmiddag zelf al de angel uit zijn eerdere uitspraak, meldt Verbeek op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen