Politiek16 jan '14 06:27

'Grote meerderheid voor grondwet Egypte'

Auteur: BNR Webredactie

Egyptenaren hebben tijdens het referendum van dinsdag en woensdag in overweldigende meerderheid voor de nieuwe grondwet gestemd. Dat blijkt volgens een hoge officier die voor het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken werkt uit de voorlopige resultaten.

Generaal-majoor Abdel Fattah Othman hield gisteravond een kleine slag om de arm. "De opkomst is wellicht 55 procent of hoger en de steun voor de grondwet is misschien wel meer dan 95 procent'', zei hij tegen tv-zender Al-Hayat.

Als de uitkomst klopt, is die niet verrassend. De Moslimbroederschap had aanhangers opgeroepen de stembusgang te boycotten. De organisatie ziet het referendum als een middel om de macht van het leger te legitimeren. Moslimbroeders eisen nog altijd de terugkeer van hun president Mohamed Mursi, die afgelopen zomer werd afgezet.

Democratie en stabiliteit
Het leger ziet de nieuwe grondwet als belangrijke stap op weg naar democratie en stabiliteit. Bevelhebber Abdel Fattah al-Sisi overweegt zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Hij zei onlangs dat hij dit alleen zal doen 'op verzoek van het volk'.

Gerelateerde artikelen