Politiek8 okt '14 11:37

Nieuwe Belgische premier studeerde in Amsterdam

Auteur: Pieter van den Akker

De Belgen zijn eruit. Er is een regeer- en begrotingsakkoord. Dat hebben de 4 onderhandelende partijen afgesproken. De coalitie bestaat uit één Franstalige en drie Vlaamse partijen. De Franstalige liberaal Charles Michel zal de nieuwe premier van België worden. De jongste Europese premier ooit, weet Bart Bekaert, hoofdredacteur bij nieuwsdienst Q-music.

Er was een marathonzitting voor nodig om tot het akkoord te komen zegt Bekaert op BNR. "Er is meer dan 24 uur achter elkaar onderhandeld. Ze zijn uiteindelijk naar buiten gekomen met een volledig regeerakkoord. Dat was eigenlijk niet verwacht. Ze dachten dat het een beetje moeizaam ging, maar toch kwamen de formateurs ineens naar buiten met een volledig regeerakkoord.”

Kamikazecoalitie
Een volledig regeerakkoord, maar het woord kamikazecoalitie is ook al gevallen. “Dat is een naam vanuit het standpunt van de Franstalige liberalen", legt Bekaert uit. "Om twee redenen. Ze werken samen met de N-VA. Dat is in Wallonië de grote vijand. En ten tweede omdat ze dat alleen doen als enige Franstalige partij in een coalitie met drie Vlaamse partijen. Ja, dat wordt in Wallonië kamikaze genoemd.”

Michel studeerde in Amsterdam
Charles Michel is jongste Europese premier ooit, gaat hij verder. “Het is in België pas de tweede keer dat een Franstalige liberaal eerste minister wordt. De vorige was ergens in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij is al enkele jaren burgemeester van Waver. Hij is voorzitter van zijn partij en hij komt uit een politieke familie. Zijn vader is Louis Michel, een oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-Europees commissaris."
 Begrotingsevenwicht
Er zijn nog niet veel concrete plannen naar buiten gebracht, maar wel is al duidelijk dat de pensioenleeftijd verhoogd wordt. Bekaert: "Die wordt van 65 naar 67 gebracht. Er wordt voor 8 miljard bespaard, maar waar precies is nog niet duidelijk. Het zou op sociale zekerheid en volksgezondheid enzo zitten. Ze zullen tegen 2018 een begrotingsevenwicht hebben, maar daar moet Europa nog iets over zeggen. Europa eist eigenlijk een begrotingsevenwicht vanaf 2016. Ze gaan het dus pas twee jaar later halen. Daarnaast is er ook een maatregel dat mensen die langdurig werkloos zijn een dag per week beschikbaar moeten zijn voor gemeenschapsdienst.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen