
Laat dat feestje maar achterwege als het aan GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren ligt. Had het uitgesteld, vindt ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind. Die noemt de opening vanmiddag 'zeer ongepast'.
"We zien reikhalzend uit naar het gesprek dat hopelijk nog zal plaatsvinden tussen Rusland, de Oekraïne, Amerika en de Europese Unie. Het was veel gepaster geweest om daarop te wachten."
Nu een feestje houden en tegelijkertijd een emissie-handelsmissie afzeggen? Dat zijn dubbele signalen die het beleid van Nederland niet geloofwaardiger maken, stelt Voordewind. Maar burgemeester Onno Hoes is het daar niet mee eens. "Juist als de spanning oploopt, moet je met elkaar in gesprek gaan. Dat doen wij vandaag."
Uitstel
De opening van het consulaat stond al lange tijd op de agenda, zegt Hoes. Onder meer vorig jaar tijdens de Rusland-Nederland festiviteiten heeft de stad volgens hem 'extra luister bijgezet' om Maastricht als internationale stad op de kaart te zetten. Van uitstel was dan ook geen sprake.
"Je kunt niet steeds wachten tot er weer andere of betere momenten zijn, die kunnen altijd weer verstoord worden", aldus de burgemeester. "Het doet ook niets af aan de ernst van de situatie, maar het geeft juist extra aan dat het noodzakelijk is om, daar waar het gaat om de menselijke verhoudingen, te zorgen dat je met elkaar in gesprek bent. En te hopen dat je door dat soort gesprekken uiteindelijk van onderaf aan de bovenkant enige invloed hebt."
Contact
Daarbij, benadrukt Hoes, zijn er duidelijke afspraken met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gemaakt. "Op het moment dat het gaat over de situatie op de Krim, in Rusland, in Oekraïne, dan gaat het kabinet daarover. Maar als het gaat om economische,
humanitaire, sociaal-culturele relaties, dan is het juist heel goed dat op een zo laag
mogelijk niveau de volkeren met elkaar contact hebben. Daar biedt dit consulaat
veel mogelijkheden toe."