Politiek11 jun '14 14:10Aangepast op 11 jun '14 18:29

Apeldoorn gunt Van der Graaf een tweede kans

Auteur: Pieter van den Akker

Apeldoorn reageert gelaten op het nieuws dat Volkert van der Graaf hun nieuwe buurman wordt. De inwoners van de stad die in zijn buurt wonen hebben een brief gekregen van de burgemeester Berends. Die schrijft (gele button) dat hij heeft besloten medewerking te verlenen aan het huisvesten van Van der Graaf in zijn stad.

"De mensen die ik spreek zeggen allemaal: ‘Als hij hier komt wonen, en dat is dus nu een feit, zou ik er geen moeite mee hebben, ook niet als hij naast me zou komen wonen. Dan heb je het ongetwijfeld wel door", vertelt verslaggever Jeroen Stans die in Apeldoorn de stemming peilde. "Mensen zeggen: ‘Prima, hij heeft z’n straf uitgezeten en hij moet een tweede kans krijgen om z’n leven weer voort te zetten buiten de gevangenismuren."

 

Lange aanloop
Peter van der Laan, bijzonder hoogleraar Reclassering aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is niet verrast door het uitblijven van veel gedoe nu bekend is dat Van der Graaf in Apeldoorn woont. Hij zegt op BNR: "In zekere zin verbaast het me niet. Deze zaak heeft een heel lange aanloop gehad. Zeker de afgelopen jaren hebben we een aantal keren stevige discussies gehad: eerst over proefverlof, toen over voorlopige invrijheidstelling, nu over daadwerkelijke invrijheidstelling en verblijfplaats."

Je zou haast kunnen zeggen dat mensen er aan wennen, gaat Van der Laan verder. "Aan de andere kant is het ook wel goed om te zien dat in alle openheid wordt aangegeven waarom een burgemeester of organisatie staat voor deze vorm van reïntegratie. Dat het belangrijk is mensen een tweede kans te bieden. Dat is niet hetzelfde als akkoord gaan of instemmen met het delict dat gepleegd is, maar dat er wel zoiets is als een nieuwe kans. In die zin zou je kunnen zeggen dat het goed is dat dit gebeurt."

 

Benno L.
Van der Laan herinnert zich een vergelijkbaar voorval van een paar maanden geleden. "We hebben een soortgelijke zaak gehad met Benno L. in Leiden. Ook een buitengewoon controversieel delict. Daar was heel veel gedoe over. Ook daar was een burgemeester die steeds opnieuw, heel standvastig, naar voren bracht waarom hij dit belangrijk vond. Dan is het goed om te merken dat er in Nederland heel veel mensen zijn die zich daar goed in kunnen vinden. Misschien zijn ze een beetje gelaten, maar je zou het ook kunnen opvatten als dat ze er instemmend op reageren."

De vraag of de gemeente Apeldoorn een beveiligingsprobleem heeft, leggen we voor aan Hans Slaman, expert op het gebied van persoonsbeveiliging. Zijn antwoord: "Of Apeldoorn problemen heeft, weet ik op dit moment niet. Maar dat ze een beveiligingsissue hebben, is wel zeker. Het is algemeen bekend dat er mensen zijn die hem naar het leven staan. Daarmee heeft hij een zekere aantrekkingskracht op de gemeente Apeldoorn. Dat zal leiden tot onrust onder buurtbewoners. Maar ik zou me ook nog kunnen voorstellen dat dit leidt tot aandacht van internationale pers.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen