Politiek31 jul '14 18:47

Rusland slaat terug met voedselboycot

Auteur: Eva Oude Elferink

De sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Rusland, krijgen een Russische reactie. De lijst met voedselboycotten richting de Europese Unie, de Verenigde Staten en Oekraïne breidt zich steeds verder uit.

Eerder stelde Rusland al een importverbod in op Poolse groente en fruit en Oekraïense zuivel en vruchtensap. Die lijst is vandaag langer geworden, zo meldt het Russische persbureau Interfax.

Wat het land (voorlopig) niet meer in komt: Oekraïense babyvoeding, Oekraïense soja, Oekraïense sojameel en Oekraïense zonnebloempitten. Daar blijft het waarschijnlijk niet bij.

Volgens de Russische voedselwaakhond Rosselchoznadzor zijn er bij controles allerlei bacteriën en verkeerde stoffen ontdekt in Spaans rundvlees, Grieks fruit, Letse melk, Pools rundvlees en Amerikaans pluimveevlees.

Opvallen
De Voedsel- en Warenautoriteit overweegt al die landen eveneens een boycot op te leggen, zegt Oekraïne-watcher Geert-Jan Hahn.

 

Maar toeval is het zeker niet, zegt Hahn. "Het is een soort Russische traditie dat alle handelsoorlogen en vergeldingsacties worden gevoerd met voedselboycotten." Ook Nederland kreeg daar het afgelopen jaar mee te maken na - onder meer - het conflict rond de Russische ambassadeur Borodin. Toen kwam een vijfde van de Nederlandse zuivel-export het land niet meer in.

Zorgen
Het verbod op de Letse melk of het Griekse fruit zal Nederland niet snel schaden, zegt Hahn. "Maar dat er ractopamine, een groeibevorderaar, in Spaans rundvlees zou zijn ontdekt, dat is wel verontrustend."

Eerder kreeg de Amerikaanse varkensvleessector een boycot opgelegd nadat ractopamine in het vlees was ontdekt. Hahn: "Als er in een EU-land iets ontdekt wordt door de Russen dat niet door de beugel kan, dan schromen zij niet om consequenties op te leggen voor de gehele unie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen