Politiek27 sep '13 12:45Aangepast op 27 sep '13 14:16

'Duizenden doden door bouw stadions in Qatar'

Auteur: ANP Nieuws

De internationale vakorganisatie ITUC schat dat er in Qatar 4000 doden vallen bij de bouw van stadions en andere voorzieningen voor het wereldkampioenschap voetbal dat in 2022 in het Arabische land wordt gehouden.

Dat meldt de FNV. De omstandigheden zijn daar dusdanig dat dat leidt tot dergelijke aantallen. Het gaat dan over veiligheid, maar ook over de hitte die daar is, zegt Janna Mud van FNV Bouw. "Ten aanzien van veiligheid moet je sowieso op een goede manier naar werktijden en belasting kijken, en daar schort waarschijnlijk nog heel veel aan."

Nederlandse bedrijven als BAM en Ballast Nedam doen graag mee met de bouw van stadions. De FNV heeft met BAM daarom een overeenkomst dat het bedrijf op het gebied van loon, arbeidsveiligheid, gezondheid en huisvesting de regels naleven en toepassen en de verdragen van de ILO hanteren. "Dat controleren wij op gezette tijden. Ze zijn op dit moment niet actief in Qatar, maar wel op andere plekken in het Midden-Oosten.

Veel geld
Het gaat om enorme projecten waarmee veel geld gemoeid is. Dat kán de bouwbedrijven in de verleiding brengen om andere risico's te nemen dan normaal, beaamt ook Mud. Een delegatie van de internationale vakbonden gaat daarom binnenkort de proef op de som nemen in Qatar. "Sowieso om projecten te bezoeken van bedrijven en om te kijken hoe het er toe gaat. En om te proberen dergelijke afspraken te maken die we ook met BAM hebben gemaakt."

Vooral de tijdsdruk die nou eenmaal altijd gepaard gaat met grote sportevenementen is een belangrijke factor bij het ontstaan van arbeidsongevallen, zegt Mud. De vakbonden willen ook afspraken maken met vertegenwoordigers van de overheid van Qatar. "Er gaat terecht heel veel geld in om. Ik denk dat de mensen die daar werkzaam zijn voor een belangrijk deel de economie opbouwen en dan moet er veel meer mogelijk zijn dan wat er nu gedaan wordt."

Symbolisch
Qatar heeft een slechte reputatie als het gaat om de behandeling van de grote aantallen buitenlandse werknemers die in het land actief zijn. Het zijn vooral Nepalezen, die volgens de internationale vakbeweging worden uitgebuit en hun werk vaak met hun leven moeten bekopen. "Als wij hier niet tegen optreden, kunnen we straks symbolisch een vak van vierduizend plaatsen in het stadion leeg houden ter nagedachtenis van de mensen die het leven lieten bij de bouw'', zegt FNV-voorzitter Ton Heerts in een verklaring.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen