Politiek31 mrt '13 08:47

Brussel beticht Cameron van 'xenofobie'

Auteur: BNR Webredactie

De Britse premier David Cameron heeft zich de woede van Brussel op de hals gehaald vanwege zijn harde opstelling tegenover migranten uit andere EU-landen.

Europees Commissaris Laszlo Andor (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) noemt het in een interview met de Britse zondagskrant The Observer onverantwoordelijk om 'toe te geven aan een xenofobische reflex'.

Ander verhaal
Volgens Andor is Camerons gehamer op het tegengaan van 'misbruik' van onder meer de Britse gezondheidszorg en overheidstoeslagen misleidend en vertellen de cijfers een ander verhaal. "De realiteit is dat migranten uit andere EU-landen goed zijn voor de Britse economie'', zegt Andor. "Vooral omdat ze arbeidstekorten opvullen, per persoon meer belasting betalen en minder uitkeringen aanvragen dan Britse werknemers.''

Uitkeringstoerisme
Hij voegde eraan toe dat honderdduizenden Britten gebruikmaken van de mogelijkheid om ergens anders in Europa te werken. De EU vraagt de Britse regering al jaren om cijfers die het vermeende 'uitkeringstoerisme' aantonen, maar volgens de commissaris kan de regering die niet leveren.

Premier Cameron kondigde onlangs aan dat hij strengere toelatingseisen wil stellen aan buitenlandse werknemers. De regels moeten volgens de premier snel ingaan, omdat volgend jaar de huidige beperkingen voor Roemenen en Bulgaren worden opgeheven.

Cameron vreest dat velen van hen een beroep zullen doen op het Britse systeem zonder daar zelf iets aan bij te dragen. Volgens Brussel bieden de huidige Europese regels al genoeg mogelijkheden om dat te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen