Politiek23 jan '13 09:39Aangepast op 23 jan '13 13:55

Cameron kondigt referendum EU aan

Auteur: Pieter van den Akker

De Britse premier David Cameron heeft een referendum aangekondigd over een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Hij wil het referendum houden tussen 2015 en eind 2017.

Hij zei dat in zijn langverwachte toespraak over de relatie tussen Groot-Brittannië en de EU. Volgens hem zijn veel Britten gedesillusioneerd over de EU. Verder zei hij woensdag dat er in Groot-Brittannië steeds meer minder steun is voor politieke integratie met meer macht voor Brussel.

Macht voor nationale parlementen
Cameron sprak van 'een hele simpele keuze om in de EU te blijven of eruit te stappen. Het is tijd voor het Britse volk om zijn zegje te doen'. Volgens hem geloven de Britten in een flexibele unie en dat macht ook kan terugvloeien naar de landen in plaats van alleen naar Brussel. Hij wil meer macht voor de nationale parlementen.

Cameron liet weten dat er nieuwe onderhandelingen komen over de verdeling van bevoegdheden tussen Londen en Brussel. Hij wil een nieuw verdrag, het liefst voor de hele EU, maar in ieder geval voor Groot-Brittannië.

Clegg: heronderhandelen niet in Brits belang
De Britse vicepremier Nick Clegg van de Liberaal-Democratische Partij heeft afstand genomen van de opvattingen van Cameron. Clegg zei dat vele jaren van onzekerheid wegens 'zich voortslepende, amper omschreven heronderhandelingen over onze plaats in Europa' niet in het belang van de Britten is, omdat dat economische groei en banen kost. Dat meldt de BBC.

Cleggs partij is in tegenstelling tot de Conservatieve Partij van Cameron een groot voorstander van de Europese integratie. Clegg zei dat er altijd een referendum mogelijk is, maar dat het nationaal belang voorop moet staan.

'Verdrag van Rome op z'n kop'
Voordat Cameron het referendum aankondigde, zette de Britse premier 'het Verdrag van Rome op z'n kop', aldus Van Bekhoven. "De basis van die steeds hechter wordende unie tussen wel heel diverse landen is vals, zegt Cameron. Dit is een van dé redenen voor de noodzaak van zo’n referendum.”

Cameron zegt dat landen een deel van de taken die nu in Brussel worden uitgevoerd, moeten terughalen naar hun eigen Europese hoofdsteden om daar belangrijke beslissingen zelf te maken, legt de correspondent uit.

Draagvlak
"Meer zeggenschap en meer macht voor de individuele lidstaten", vat Van Bekhoven de wens van de Britten samen. “Omdat dat telkens maar niet gebeurt, zegt Cameron, hebben de Britse burgers helemaal niet het gevoel dat ze iets met die EU hebben ‘uit te staan’. Het draagvlak voor de EU in Groot-Brittannië is zó klein dat hij bang is dat de Britten de EU sowieso vaarwel gaan zeggen."

'Vertrek zou dramatisch zijn'
Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst zegt in een reactie op BNR dat hij het ‘dramatisch’ zou vinden als Groot-Brittannië de EU verlaat. De Britten vormen op veel terreinen een partner van belang, legt hij uit. “Engeland is voor Nederland een belangrijke bondgenoot. Bijvoorbeeld dat we zuinig willen omgaan met belastinggeld in Europa. Dat we minder bureaucratie willen of dat we vinden dat de interne markt in Europa makkelijker moet. Op die onderwerpen zitten beide landen steeds op één lijn en moeten we ook vaak een front vormen tegen landen die een andere koers kiezen. Dus ik zou het ontzettend jammer vinden als Engeland zou vertrekken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen