Politiek26 jan '13 17:54

Merkel: Groot-Brittannië blijft in EU

Auteur: Pieter van den Akker

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gelooft dat Groot-Brittannië in de Europese Unie blijft, ondanks de onvrede van de Britse premier David Cameron.

"Ik kan u verzekeren, David Cameron en Groot-Brittannië zijn een blijvend onderdeel van de Europese Unie'', aldus de bondskanselier zaterdag aan het begin van de zevende top van de Europese Unie en de Celac, de organisatie van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen.

Compromis
"Over veranderingen valt altijd te praten, op vriendschappelijke wijze'', aldus Merkel. Maar in Europa draait het volgens haar wel altijd om het vinden van een compromis.

Referendum GB
Cameron liet woensdag weten dat hij wil onderhandelen over de verdeling van bevoegdheden tussen Londen en Brussel. Daarnaast mogen de Britten zich tussen 2015 en 2017 in een referendum uitspreken over het lidmaatschap, op voorwaarde dat hij in 2015 de landelijke verkiezingen wint.

Eerder deze week bleek uit een peiling onder 2000 inwoners dat een minderheid van de Britten voor terugtrekking van hun land uit de EU is. Als er nu een referendum zou worden gehouden, kiest 40 procent voor een EU-exit.

Gerelateerde artikelen