Politiek24 mrt '14 17:38

'Deal VS en Japan is vooral voor de bühne'

Auteur: BNR Webredactie

Nog goed en wel voordat de nucleaire top in Den Haag echt begonnen was, viel er maandagmiddag een eerste succesje te noteren. De VS en Japan hebben overeenstemming bereikt om hoogverrijkt uranium en plutonium uit Japan naar de VS te vervoeren en te vernietigen. Toch een beetje een deal voor de bühne, vindt Peter van Ham, onderzoeker van Clingendael.

President Barack Obama en premier Shinzo Abe kwamen de deal volgens het Witte Huis overeen. "Hiermee worden honderden kilo's nucleair materiaal geëlimineerd, een volgende stap in ons gemeenschappelijk streven om de voorraden hoogverrijkt uranium en afgescheiden plutonium wereldwijd te minimaliseren'', aldus beide landen in een gemeenschappelijke verklaring.

Vernietiging
Met de vernietiging wordt voorkomen dat het materiaal in handen van criminelen en terroristen kan vallen. "Dit materiaal wordt als het eenmaal veilig naar de VS is vervoerd, nar een beveiligde installatie gebracht waar het wordt omgewerkt tot minder gevaarlijke vormen.'' Het plutonium wordt voorgoed vernietigd.

Volgens The New York Times gaat het om omgerekend meer dan 300 kilo plutonium en meer dan 200 kilo hoogverrijkt uranium. Jarenlang lag het slecht beveiligd opgeslagen in Tokaimura. Dat Japan beschikte over dit materiaal was geen geheim. Vooral de relatie met China kwam erdoor onder druk te staan. De voorraad was groot genoeg om tientallen kernwapens te bouwen.

Driehonderd kilo is heel wat, reageert Peter van Ham, onderzoeker van Clingendael, op BNR. "Maar je kan je afvragen of het hier echt om gaat. Die 300 kilo zijn in Japan ook zeer goed gecontroleerd. Het voegt dus eigenlijk weinig toe aan de veiligheid wanneer die in Japan of de VS worden verwerkt tot laag verrijkt uranium."

PR of veiligheid?
Waar het wel om gaat, is wat voor afspraken er worden gemaakt voor de toekomst, aldus Van Ham. "Ligt er een verdrag in het verschiet? Kunnen we uitkijken naar een nieuw soort verdrag dat nucleaire veiligheid beter gaat regelen. Het is altijd heel mooi als een aanbieding zoals Japan heeft gedaan naar voren komt, maar eigenlijk is dat een klein beetje meer PR dan een werkelijke bijdrage aan de internationale veiligheid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen