Politiek14 okt '14 18:27Aangepast op 14 okt '14 18:56

Nieuwe stemming over gewenste fusieplannen FNV

Auteur: Thijs Baas

Vakbeweging FNV houdt vast aan zijn fusieplannen. FNV-voorzitter Ton Heerts wil daarvoor nog voor het einde van dit jaar een nieuwe stemming organiseren bij FNV Bondgenoten. Dat maakte de werknemersvoorman dinsdag bekend op een persconferentie.

Heerts kiest ervoor om niet op te stappen bij de vakbeweging die vorige week in een crisis verzeild leek te raken. Ook het bestuur van FNV Bondgenoten dat eerder aankondigde op te stappen, blijft voorlopig toch aan.

Het voorstel om een aantal FNV-bonden te fuseren kreeg vorige week net niet voldoende stemmen in de vergadering van FNV Bondgenoten. Maar binnen de rest van de vakbeweging bestaat wel veel steun voor het fusieplan.

Heerts kan zich voorstellen dat het klinkt als een truc om alsnog de zin van het bestuur door te drijven. Maar niets is minder waar. "Na het congres hebben 125 afgevaardigden aan het bestuur gevraagd aan te blijven en een congres uit te schrijven. Daarvan hebben wij samen met Abvakabo Bouw en Sport gezegd dat we er nog een keer voor gaan. Het gaat hier niet om een referendum, het gaat om de bepaling in de statuten van FNV Bondgenoten dat congresgangers het recht hebben om nóg een congres uit te schrijven."

Dialoog
Vooral de close finish bij de vorige stemming is voor het bestuur reden om het voorstel te steunen. "We gaan in dialoog met de mensen die een tegenstem hebben uitgebracht. Een aantal zaken was nog niet helemaal duidelijk en omdat ook in het ledenparlement vele mensen vrijdag de besturen opriepen er alles aan te doen om de fusie door te zetten, doen we dat. Het nieuwe congres wordt georganiseerd omdat de eigen afgevaardigden het bestuur hebben opgedragen dat te doen."

Een aantal tegenstemmers heeft aangegeven dat de gevolgen van een verdeelde FNV te groot zijn, terwijl de FNV nu goed partij zou moeten bieden aan het kabinetsbeleid en gemeenten die er een potje van maken. Daarom moeten we één krachtige FNV uitstralen en daarom gaan we er nog een keer vol voor. Ook daarna blijf ik aan."

Sterke vakbond
Met een fusie van een aantal bonden wil FNV een grote vakbond mogelijk maken. Heerts: "Nederland heeft een sterke vakbond nodig. Daar zijn we het allemaal over eens. De FNV is die sterke bond. En om dat te blijven moeten we doorgaan met de vernieuwing. Overweldigend veel mensen hebben zich uitgesproken voor de fusie.''

"Natuurlijk waren er ook tegenstemmers'', aldus Heerts. Bij FNV Bondgenoten stemde in totaal 35 procent tegen de fusie. Er waren 8 stemmen te weinig voor de vereiste meerderheid. "We dienen respect te hebben voor hun argumenten en zo zal daar ook mee worden omgegaan. Alles afwegende moeten we alles op alles zetten om de fusie mogelijk te maken.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen