Politiek20 mei '14 10:28Aangepast op 20 mei '14 11:42

'Overdrijven euro-effect is failliet van CPB'

Auteur: Thijs Baas

Als blijkt dat de CPB-cijfers over de voordelen van de euro vanaf het begin niet geklopt hebben, betekent dat het failliet van het Planbureau. Dat zegt CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma tegen BNR. "Ik moet zeggen dat ik van mijn stoel viel."

Hoewel Buma door gesprekken met werknemers én werknemers altijd overtuigd is geweest van het nut van de euro, moet dat wat hem betreft wel gestaafd worden door objectieve cijfers. "We moeten ervan uit kunnen gaan dat het CPB onbevooroordeeld met cijfers komt. En anders heeft Coen Teulings heel wat uit te leggen. Werkgevers en werknemers bevestigen dat de euro nodig is voor een betere positie in de wereld, maar als dit soort cijfers vanaf het begin niet klopt, dan is dat stuitend."

Precieze cijfers
Bij de verbeteringen die de Europese economie laat zien, blijft Nederland achterlopen, constateert Van Haersma Buma. "De precieze cijfers zeggen niet zo veel. Iedereen kent mensen in zijn omgeving die met hun zzp-werk gestopt zijn omdat er te weinig werk was. Er is heel veel leed achter de voordeur. De overheid creëert geen banen, maar blijft steeds meer geld uitgeven, terwijl de belastingen omhoog gaan. Neem bijvoorbeeld de accijnzen."

De overheid kan alleen voorwaarden creëren, meent Buma, en die liggen wat hem betreft voornamelijk in de fiscale sfeer. "Je moet toe naar één tarief waar je veel meer kortingsposten eenvoudiger maakt. De PvdA en de VVD moeten niet alleen ruzie maken, maar ook met oplossingen komen. Je moet eerlijk zijn en zeggen dat je niet meer uitgaven kunt doen, maar de overheid is de afgelopen jaren groter geworden, wat de economie in de verdrukking brengt. En dát is de weeffout van dit kabinet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen