
“Ik vind het een beetje onzin dat de burgemeester daarvoor moet terugkomen”, reageert Jan Mans op BNR. De oud-burgemeester van onder andere Enschede legt uit: “We kennen in Nederland het systeem van de locoburgemeester. Als de burgemeester afwezig is - dat wil zeggen buiten de gemeentegrens of ziek – dan treedt de loco op."
'Loco' is verantwoordelijk
"Toen ik jong was, moest je zelfs je afwezigheid bij de Commissaris van de Koningin melden, opdat men wist dat een ander verantwoordelijk was als er iets zou gebeuren. Zo’n loco heeft alle rechten en plichten die de burgemeester heeft, heeft ook dezelfde adviseurs: politie, justitie, afdeling kabinet. Die kan dus ook heel wel zo’n debat voeren. Hij heeft uiteindelijk de beslissingen genomen. Zo hebben we dat in Nederland geregeld."
Mans herhaalt zijn standpunt:
Fingerspitzengefühl
De afweging van een burgemeester om al dan niet terug te komen, hangt op fingerspitzengefühl. “Maar het is ook heel duidelijk van de andere kant. Stel nou dat ik er niet was geweest bij de vuurwerkramp. Dan was ik onmiddellijk teruggekomen. Dat ligt zo voor de hand. Dat zal iedereen beamen. Maar om nou terug te komen voor een debat vind ik echt onzin. Burgemeesters hebben ook recht op vakantie. Nogmaals: we hebben er een systeem voor in het leven geroepen dat al jarenlang werkt en dat goed wordt ingevuld.”