Politiek18 aug '14 13:48

Pro Patria-demonstratie in andere wijk

Auteur: BNR Webredactie

Omdat een demonstratie op 20 september niet door de Schilderswijk mag lopen, verplaatst de organisatie Pro Patria het protest tegen moslimextremisme naar de naastgelegen wijk Transvaal.

Burgemeester Jozias van Aartsen besloot vorige week dat er geen enkele aan IS (het voormalige ISIS) gekoppelde demonstratie meer mag plaatsvinden in de Schilderswijk, omdat eerdere protesten uit de hand liepen.

"Na overleg hebben we besloten de mars te verleggen naar de wijk Transvaal. Op deze wijk rust namelijk geen veto van de burgemeester en dit is één van de twee wijken waar de ISIS-aanhang sterk aanwezig is'', meldt Pro Patria. De demonstratie zal worden begeleid door professionele beveiligers.

De-escalerend
Volgens een woordvoerder is de demonstratie aangemeld bij de gemeente Den Haag. Pro Patria hoopt dat de verplaatsing van de mars "de-escalerend werkt''. Een vorig protest op 10 augustus werd verstoord door stenengooiende moslims in de Schilderswijk. "Als ze nu weer afkomen op onze mars, is het duidelijk wie de agressors zijn'', zegt de woordvoerder.

Pro Patria probeert ervoor te zorgen dat extreemrechtse betogers niet meeliften op de 'Mars van de vrijheid'. De extreemrechtse NVU wil juist in de Schilderswijk demonstreren. Tegelijk zou een groep moslims op 20 september op het Malieveld willen demonstreren.

De gemeente Den Haag weet dat Pro Patria een demonstratie heeft aangemeld. Er zal nog met de organisatie worden gesproken over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen