Politiek12 aug '14 16:11Aangepast op 12 aug '14 17:32

Van Aartsen keert terug voor spoeddebat

Auteur: BNR Webredactie

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag keert eerder terug van vakantie voor een spoeddebat met de gemeenteraad over de gebeurtenissen in de Schilderswijk. Hij zegt via zijn woordvoerder 'een snelle raadsvergadering toe te juichen'.

De raad eist dat Van Aartsen eerder terugkeert van vakantie om in een extra vergadering tekst en uitleg te geven over diverse demonstraties in de stad. Eerder gaf de burgemeester aan tot het einde van de week in Frankrijk met vakantie te blijven en niet eerder te zullen terugkeren.

Woensdag terug
Nu zegt zijn woordvoerder dat Van Aartsen waarschijnlijk woensdagavond al met de auto vanaf zijn vakantieadres in Frankrijk in Den Haag terugkeert. De verwarring daaromtrent is volgens de woordvoerder terug te voeren op het feit dat hij het reisschema van de burgemeester niet precies kende.

Wanneer de extra raadsvergadering precies wordt gehouden, is nog onderwerp van overleg. Het officiële verzoek is dinsdagmiddag binnengekomen bij de griffie, zo wordt bevestigd. Het is aan de voorzitter van het presidium van de gemeenteraad, raadslid Rachid Guernaoui, om een geschikte datum te vinden.

Tekst en uitleg
Initiatiefnemer van het spoeddebat is raadslid Richard de Mos. Hij vindt dat Van Aartsen tekst en uitleg moet geven over het ‘gebrek aan optreden’. “Hij heeft bij een aantal demonstraties in het begin van de zomer niet opgetreden. Dat waren demonstraties met nazisymbolen, Hitlergroeten en ISIS-vlaggen. Antisemitisme alom dus.”

De vechtpartij tussen verschillende groepen demonstranten van afgelopen zondag noemt De Mos een ‘triest dieptepunt’. Hij vindt dat de burgemeester voorlopig geen demonstraties meer mag toestaan in de getroffen Schilderswijk. “Het is een woonwijk. De mensen wonen daar nu met angst en beven. Het Malieveld is om de hoek.”

Gerelateerde artikelen