Het materieel moet de Koerden helpen zich te weren tegen de fundamentalistische strijders van IS, voorheen ISIS.
De gevechtshelmen zijn afkomstig uit de reserve, de kogelwerende vesten stonden op de nominatie om vervangen te worden, zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma. "De Koerden hebben aangegeven naast wapens en munitie ook behoefte te hebben aan dit soort materieel."
In tegenstelling tot landen als de Verenigde Staten en Frankrijk willen de ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Hennis (Defensie) nog niet overgaan tot het leveren van wapentuig.
Zo zouden de Koerden in Noord-Irak de goederen kunnen aanwenden om hun bondgenoten in Turkije te steunen, of om onafhankelijkheid af te dwingen binnen Irak. "Maar het gevaar van IS wordt simpelweg als groter ingeschat', zegt Reitsma.
1,1 miljoen euro
De spullen worden door Defensie met een transportvliegtuig naar Erbil in het noorden van Irak vervoerd. De totale kosten: 1,1 miljoen euro, afkomstig uit de begroting van Buitenlandse Zaken.
Voordat het materieel daadwerkelijk die kant op wordt gestuurd, moet er nog toestemming komen van de centrale regering in Bagdad. Reitsma: "Die zal er wel komen, maar het vervoer moet dan ook via Bagdad gaan. Nederland wil in dat geval garanties dat dat vervoer ook echt doorgaat naar Erbil."
Ook de Kamer moet nog toestemming geven, maar daar geldt een brede steun voor het leveren van dergelijk materieel. Zo pleitten Joël Voordewind, Kamerlid voor de ChristenUnie, en Mark Verheijen, Kamerlid voor de VVD, gister op BNR al om steun aan de Koerdische strijders in de vorm van kogelvrije vesten en nachtkijkers.
Ontkomen
Voordewind, die momenteel in Noord-Irak is, noemt het sturen van de helmen en kogelvrije vesten 'een goede eerste stap'.
Uiteindelijk zal Nederland er niet aan kunnen ontkomen om de Koerden verder te bewapenen, zegt het CU-Kamerlid. "Zodat zij zichzelf kunnen beschermen." Hij verwijst naar de snelle opmars van IS-strijders in Noord-Irak. "Die strijd was binnen een uur geleverd."
Europese regeringen hebben een keuze, zegt Voordewind. "Of we wachten tot 400.000 gevluchte Yezidi’s en Christenen bij Europa aan de poort komen kloppen, of we gaan deze mensen serieus helpen om zichzelf te beschermen."
PvdA
Voordewind wordt daarin gesteund door Michiel Servaes, Kamerlid voor de Partij van de Arbeid.
Het
bewapenen van de Koerden ligt politiek erg gevoelig, omdat Koerdistan onderdeel
is van Irak. Bagdad maakte daar tot nu toe bezwaar tegen, maar die hobbel is nu
geslecht."
De bijdrage van Nederland moet niet los gezien worden van dat geheel, zegt Servaes. "Het is onderdeel van de inspanning van verschillende landen." Toch vindt ook hij dat op den duur ook Nederland wapens zal moeten leveren.
"We hebben allemaal kunnen zien hoe belangrijk de strijd is tegen Is. Het is een barbaarse beweging die honderdduizenden mensen heeft doen vluchten van hun plek. Kwetsbare minderheden die beschermd moet worden. Door humanitaire hulp en militaire steun in welke vorm dan ook."