Politiek15 okt '14 14:00

Leefbaar Rotterdam snapt kritiek Pietenactie niet

Auteur: BNR Webredactie

Leefbaar Rotterdam snapt niets van de ophef rond hun Zwarte Pieten-actie. Door heel Rotterdam heeft de partij Zwarte Pieten-poppen opgehangen aan lantaarnpalen met daarbij de tekst, 'Wij willen blijven!'. Mensen werden opgeroepen een selfie met de pop te maken.

Het statement van de partij is velen in het verkeerde keelgat geschoten vanwege de historische symboliek. Leefbaar zelf zegt zich niet te herkennen in die kritiek. "Er zit daar een heel lief Pietje dat iedereen lief vindt", zegt fractievoorzitter Anton Molenaar.

 

Daarbij, zegt Molenaar, zijn de Pieten aan hun middel opgehangen 'om te voorkomen dat ze worden meegenomen'. Als bepaalde bevolkingsgroepen zich daardoor gekwetst voelen, komt dat doordat ze de actie niet begrijpen, vindt hij.

"Het gaat om de intentie. Als er geen kwade intentie achter iets zit, dan moet je die ook niet zoeken. Ik kan mij zelfs voorstellen dat mensen het zo kunnen ervaren, maar dat wil niet zeggen dat het zo is."

De tegenstanders van Zwarte Piet schrijft de Leefbaar-voorman weg als 'kwibussen'. "Het zijn er enkelen die hun gelijk willen halen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen