'Er valt veel geld te verdienen in Vietnam'
Premier Rutte en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken zijn op bezoek in Vietnam. De missie staat in het teken van het versterken van de diplomatieke en economische band tussen Nederland en Vietnam. Wat valt er precies te halen voor het Nederlands bedrijfsleven?
Samen met de politici reist een handelsdelegatie van 22 bedrijven mee; er moet gehandeld worden.
Potentie
Van alle Europese lidstaten is Nederland de grootste investeerder in Vietnam. De laatste tien jaar nam de handel toe tot meer dan 3,5 miljard dollar. Maar toch: Vietnam is nog niet heel belangrijk voor ons land, zegt Herwin Loman van de Rabobank. "De export naar Vietnam was vorig jaar 0,6 miljard euro. De import uit Vietnam was iets groter: 1,8 miljard euro. Beide zijn wel sterk toegenomen. Het is vooral een kwestie van potentie."
Potentie, dat betekent kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Want op veel terreinen valt er wat te halen voor die ondernemingen. "De bevolking is jong, de lonen zijn laag en het land heeft de nodige natuurlijke bronnen: olie, de grond is erg geschikt voor koffie, men exporteert veel vis en verder is de consumptiegroei in Vietnam ook erg hoog. En daarmee ook de exportkansen voor Nederlandse bedrijven."
Geld te verdienen
Op het gebied van water, landbouw en energie is er geld te verdienen, maar ook met scheepsbouw. Reinier van Hero van Demen Shipyahts is trots dat Rutte een bezoekje brengt aan de Vietnamese afdeling van zijn bedrijf. "We zijn al decennia lang zeer actief in Vietnam. "We hebben daar joint ventures, we bouwen ontzettend veel schepen en we zijn ontzettend blij dat premier Rutte ook ons bedrijf komt bezoeken."
Het kan zeker helpen dat er zo'n flinke delegatie naar het land trekt. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis van Vietnam. Loman: "Het is nog steeds in naam een communistisch land. De staat speelt een grote rol in de economie, dus juist in zo'n land heeft zo'n hoge delegatie toegevoegde waarde voor het bedrijfsleven."
Valkuilen
Toch nog wel een tip voor die 22 ondernemende leden van de delegatie. Het land heeft ook wat valkuilen. "Er zijn politieke spanningen geweest, met name met China de laatste jaren. Als die betrekkingen erg onder druk komen te staan, zouden ook de investeringen daaronder kunnen lijden. Verder heb je zwakheden in de bankensector en functioneren niet alle staatsbedrijven even goed."
En ook blijft het macro-economische beleid onvoorspelbaar, zegt Loman. Toch risico's die u moet weten als u de stap gaat maken. Dan zal u als ondernemer niet de enige zijn, de verwachting is dat de investeringen de komende jaren blijven groeien.