Politiek15 apr '14 16:24Aangepast op 16 apr '14 19:48

Nog geen akkoord over hervorming zorg

Auteur: ANP Nieuws

ChristenUnie-leider Slob wil op dit moment niet verder praten over het plan van minister Schippers om verzekeraars meer zelf te laten bepalen welke zorgaanbieder ze wel vergoeden en welke niet. Het overleg daarover lijkt daarmee in een patstelling terecht te komen. Slob hoopt dat de onderhandelingen over extra geld voor de langdurige zorg vanavond wel resultaat opleveren.

En dat extra geld is er, bevestigt politiek verslaggever Hans Verbeek. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een aantal meevallers die oplopen tot in totaal meer dan 1 miljard euro. Dat komt vooral door goedkoper medicijngebruik. "Maar ook het eerdere zorgakkoord van vorig jaar werpt zijn vruchten af. Schippers zette zich in voor beperking van de uitgaven aan ziekenhuiszorg en dat heeft in het eerste jaar meteen al geholpen en dat is dus ook die meevaller."

Van die meevaller is al 500 miljoen besteed aan de lastenverlichting voor hogere inkomens, zegt Verbeek. "De rest van het geld moet zoveel mogelijk in de zorg blijven. Daarover zijn nu de onderhandelingen gaaande. Vanavond gaan de gesprekken over de langdurige zorg verder, waar al 360 miljoen euro was vrijgemaakt voor onder meer dagbesteding voor ouderen en meer plekken voor dementerende ouderen."

Voortgang
Volgens staatssecretaris Martin van Rijn is er dinsdag goede voortgang geboekt, maar is er nog geen overeenstemming over de verdeling van het geld en over hoeveel in welk jaar wordt ingezet. Van Rijn hoopt wel op een snel akkoord want hij wil zijn plannen voor de langdurige zorg graag volgende week in een Kamerdebat bespreken. Hij voelt "een positieve druk'' om het snel maar toch zorgvuldig eens te worden.

Ook Kees van der Staaij (SGP) zei na het overleg dat er voortgang is geboekt, maar dat de puzzel pas af is als alle stukjes zijn gelegd. Otwin van Dijk (PvdA) sprak van twee complexe dossiers, doelend op de onderhandelingen met Van Rijn over de langdurige zorg, maar ook op de gesprekken die separaat met minister Edith Schippers van Volksgezondheid worden gevoerd over de ziekenhuiszorg.

Gerelateerde artikelen