Politiek31 jan '14 07:59Aangepast op 31 jan '14 08:17

Gedeputeerde: Doemscenario accijnsverhoging niet overdreven

Auteur: Marjan van den Berg

Sterke verschraling van het regionale winkelaanbod en spookdorpen: dat scenario dreigt volgens de BOVAG voor onze grensstreken door de nieuwe accijnsverhoging. Daarom roept de organisatie lokale partijen vandaag op de regionale economie bovenaan de agenda de zetten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De gevolgen van de accijnsverhoging op diesel en LPG pakken voor de grensregio's - amper een maand na de invoering - al dramatisch uit, zegt BOVAG-directeur Koos Burgman op BNR. Volgens Burgman zien pomphouders hun omzet "tussen de 20 en 60 procent" dalen en dreigen er zelfs spooksteden te ontstaan doordat ook winkeliers het niet volhouden. Veel automobilisten die over de grens tanken, doen daar namelijk ook hun boodschappen.

Kortzichtig
Volgens Bert Kersten, gedeputeerde voor de PvdA in Limburg, overdrijft Burgman “absoluut niet”. “U zou zelfs eens over de grens moeten gaan kijken: dan staan daar meer Nederlanders dan Duitsers. Het eerste tankstation is al gesloten, dat heeft u ook in de krant gelezen. Ik vind het ook kortzichtig, want nu gaan die al die accijnzen en belastingen naar Duitsland toe.”

De inmiddels opgestapte staatssecretaris Frans Weekers had toegezegd de effecten van de accijnsverhogingen in april te zullen onderzoeken. Te laat, vindt de gedeputeerde. “Het is dramatisch voor deze mensen. Die mensen werken hard, maar zien alle klanten letterlijk en figuurlijk voorbij rijden en met volle boodschappentassen terugkomen.”

Verkeerde bezuiniging
De PvdA-gedeputeerde noemt het “dom” dat zijn eigen partij besloten heeft tot deze maatregelen. “We verliezen arbeidsplaatsen, we verliezen inkomen. Dat er nationale problemen zijn, weten we, maar dit is de verkeerde bezuiniging.” Hij pleit er dan ook voor de accijnsverhogingen terug te draaien.

Gerelateerde artikelen