Politiek12 feb '14 10:47

'Nederland moet minister van Grondstoffen krijgen'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland zou er verstandig aan doen een minister van Grondstoffen aan te stellen. Dat zegt Aalt Dijkhuizen, vertrekkend bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research Centre, op BNR.

Aalt Dijkhuizen
Aalt Dijkhuizen

Dijkhuizen zegt in gesprek met BNR's Paul van Liempt dat het steeds belangrijker wordt om te focussen op grondstoffen. Daarbij moet niet alleen voor de politiek een rol zijn weggelegd, aldus Dijkhuizen. "Ik dicht ministers niet de positie toe dat ze alles kunnen doen. Het zorgen voor grondstoffen en het produceren gebeurt door het bedrijfsleven."

Voorwaarden scheppen
Wat de rol van een minister van Grondstoffen in zijn ogen moet zijn? "Voorwaarden scheppen voor ondernemers en andere partijen. Toegang tot grondstoffen is nu en in de toekomst van een heel hoge prioriteit . Dus wat mij betreft mag er een voor zijn. Of iemand die het heel duidelijk in zijn portefeuille heeft.

Zelf ambieert hij die functie niet. "Ik ben niet iemand die zich thuisvoelt in de politiek. Ik ben meer rechttoe-rechtaan", zegt Dijkhuizen over zichzelf.

Gerelateerde artikelen