Politiek14 mei '14 11:44Aangepast op 14 mei '14 13:14

PVV wil uitleg over 'Volkelbrieven' Lubbers

Auteur: BNR Webredactie

RTL stapt naar de rechter om brieven te krijgen die oud-premier Ruud Lubbers aan het OM heeft gestuurd over een onderzoek naar zijn opmerkingen over kernwapens op de luchtmachtbasis Volkel. De zender wil ook andere relevante stukken hebben. Dat kondigde adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein woensdag aan.

Lubbers bevestigde juni vorig jaar dat op Volkel Amerikaanse kernwapens liggen. Het OM stelde vervolgens een verkennend onderzoek in, maar ging niet over tot strafrechtelijke vervolging. Tijdens het onderzoek, op 29 juli en 27 augustus, stuurde Lubbers brieven naar OM-baas Herman Bolhaar. Daarin gaf Lubbers een toelichting 'op de door hem in de media gedane uitspraken', aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Wob-verzoek
RTL vroeg alle stukken op, op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het ministerie wees dat tot twee keer toe af. De stukken zijn niet openbaar gemaakt, dus is niet bekend wat Lubbers schreef. Daarom gaat de RTL nu in beroep bij de rechter.

Tegenover het ANP wilde Lubbers woensdag weinig kwijt over de berichtgeving van RTL. "Ik ga er niet op in, dat lijkt mij beter.''

De PVV gaat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om opheldering vragen over de brieven van Lubbers, kondigde Kamerlid Lilian Helder aan op Twitter.

Van Agt niet vervolgd
Oud-premier Dries van Agt sprak vorig jaar eveneens over kernbommen op Volkel en ook hij werd niet vervolgd. Het OM besloot af te zien van vervolging, omdat niet kon worden vastgesteld of de twee oud-premiers staatsgeheimen hadden geschonden. De regering heeft namelijk met bondgenoten afgesproken om geen mededelingen te doen over de mogelijke aanwezigheid van kernwapens.

Gerelateerde artikelen