Politiek13 nov '14 23:17Aangepast op 14 nov '14 13:09

'PvdA-top maakte ons monddood'

Auteur: BNR Webredactie

De twee PvdA-Tweede Kamerleden die donderdagavond uit de fractie zijn gezet, zeggen dat de partijtop hen "monddood'' wil maken. Dat verklaarden ze na de beslissende fractievergadering.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Het is een dieptepunt in de geschiedenis van de Nederlandse democratie dat gekozen Kamerleden een verklaring moeten ondertekenen die hen monddood moet maken. Dat zullen we niet accepteren'', zeiden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk tegen journalisten.

Veel mensen in het land voelen zich volgens hen over integratie niet vertegenwoordigd door de PvdA. Het debat over integratie is "verhard, verruwd en verrechtst'', zeiden ze. Ze probeerden naar eigen zeggen juist verbinding te leggen tussen autochtonen en allochtonen.

Het lijkt erop dat Kuzu en Öztürk in de Tweede Kamer willen blijven, hoewel ze dat nog niet expliciet zeiden. Kuzu zei dat hij het debat over integratie "tot op de laatste snik'' wil blijven voeren. De twee werden uit de fractie gezet na openlijke kritiek op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Beide Kamerleden storen zich zeer aan het feit dat ze worden afgeschilderd als Turkse Kamerleden. Die term wordt veel te vaak gebruikt, aldus een emotionele Öztürk. Kuzu wees erop dat hij hier bijna zijn hele leven woont en dat dit het land is "waar ik van hou''. Echte Turkse Kamerleden zitten in het parlement in Ankara, voegden ze eraan toe. Öztürk: "Ik ben Kamerlid voor alle Nederlanders.''

Als Kuzu en Öztürk hun zetel houden, heeft het kabinet van VVD en PvdA nog net een meerderheid in de Tweede Kamer. De coalitie telt dan 77 van de 150 zetels. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012 haalde Kuzu 23.067 stemmen en Öztürk 9.831.

Gerelateerde artikelen