Politiek14 nov '14 22:07Aangepast op 14 nov '14 23:16

Rutte: 'Wat met 76 zetels kan, kan ook met 77'

Auteur: Thijs Baas

De Kamerleden Kuzu en Öztürk blijven in de Tweede Kamer. De twee gaan samen verder met een eigen beweging. Ze vormen daarmee de vijftiende Tweede-Kamerfractie. De PvdA verliest dus twee van de 38 zetels.

Foto: ANP
Foto: ANP

En dat betekent dat de coalitie van VVD en PvdA nu nog 77 van de 150 Kamerzetels heeft. Geen probleem, wat premier Rutte betreft, zegt hij tegen politiek verslaggever Jaap Jansen. "Ik heb wel eens met 76 zetels alle hervormingen door de Kamer gekregen, dus dat moet met 77 ook lukken", refereert hij aan het gedoogkabinet dat door de PVV twee jaar lang in het zadel werd gehouden.

Minister Ploumen lijkt het tumult in de PvdA-fractie niet al te zwaar op te nemen. "Soms gaat het in alle harmonie, soms knettert het heel hard, en dat is wat we vandaag zien." Minder schouderophalend is ze over de boodschap "Moge Allah je straffen", waarmee Kuzu en Öztürk hun afgang gepaard lieten gaan. "Ik ben niet godvrezend opgevoed, maar de God met wie ik ben opgevoed, had heel wat anders aan zijn hoofd dan mensen te straffen die van goede wil zijn."

Jammer
Minister Lodewijk Asscher, om wiens integratiebeleid het uiteindelijke vertrek in gang werd gezet, vindt de uitkomst van de interne rel "jammer". "Laat ik het daar maar op houden. Hoe het precies gegaan is intern, daar wil ik het niet over hebben. En ik kán het er ook niet over hebben, want ik ben er niet bij geweest. Het is jammer dat het zo gelopen is, maar waarschijnlijk onvermijdelijk." 

Ook de Turkse ambassade heeft zich tegen de kwestie aan bemoeid en feliciteert het tweetal op Twitter met hun "dappere en eerlijke positie". "Volgens mij is het nu niet meer dan een tweetje, maar als het echt de politieke boodschap is vanuit de Turkse regering, dan gaan we daar uiteraard over spreken. Maar het belangrijkste is om te zeggen dat het een zaak van Nederland is en nog meer van de PvdA-fractie."

Gerelateerde artikelen