Politiek21 jan '14 18:58

'Demmink moet zelf opdraaien voor advocaatkosten'

Auteur: Pieter van den Akker

Het gaat het CDA niet ver genoeg dat minister Opstelten van Justitie gaat bekijken of de overheid de advocaatkosten voor voormalig topambtenaar Joris Demmink blijft betalen. Dat zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam tegen BNR.

"Je moet het natuurlijk wel in tweeën knippen", zegt Oskam in gesprek met BNR's Petra Grijzen. "In de tijd dat meneer Demmink secretaris-generaal was, werd hij natuurlijk ook aangesproken voor dit feit en had hij ook advocaatkosten nodig. Toen heeft het ministerie als goed werkgever ook betaald."

Zelf opdraaien voor kosten
Hij gaat verder: "Maar inmiddels is Demmink natuurlijk geen secretaris-generaal meer en luidt de beschuldiging dat hij minderjarige jongens zou hebben verkracht. Dat is een privéaangelegenheid, dus moet hij ook zelf voor de kosten opdraaien."

Er wordt nu onderzoek gedaan. Demmink hoort pas als dat onderzoek is afgerond, of hij ook daadwerkelijk voor de rechter moet verschijnen. Waarom wil Oskam dan nu al deze regeling afpakken? "We hebben er al eerder vragen over gesteld aan minister Opstelten", antwoordt het Kamerlid. "Toen kwam dit antwoord: dat hij het als werkgever heeft gedaan."

Zedendelict, dus privé
Maar inmiddels werkt hij niet meer bij het ministerie van Justitie, benadrukt Oskam nog eens. "Er kan een vervolging worden ingesteld. Daarbij hoort natuurlijk dat er nader onderzoek wordt gedaan, omdat het OM in het verleden heeft gezegd dat er geen redelijk vermoeden van schuld was. Dat de heer Demmink dus ook niet als verdachte kon worden aangemerkt. Ja, dat ligt nu anders. Het gaat over een zedendelict en dat heeft natuurlijk niks met zijn werk te maken."

Gerelateerde artikelen