Politiek15 nov '13 17:06Aangepast op 15 nov '13 18:15

Conflict tussen Merkies en PvdA lijkt uitzichtloos

Auteur: Marjan van den Berg

PvdA-europarlementariër Judith Merkies en de PvdA gaan toch weer om tafel. In een kort geding hebben beide partijen elkaar vanmiddag drie uur lang openlijk zwart gemaakt.

Voor de rechter probeerde PvdA-europarlementariër Judith Merkies vandaag eerherstel te krijgen van haar partij. Het was hard tegen hard. De rechter besloot desondanks dat zij en haar partij nog een keer met elkaar moeten praten.

Dagvergoeding
De PvdA had Merkies bij monde van partijvoorzitter Hans Spekman verweten dat ze niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen. Binnen de partij geldt de afspraak dat europarlementariërs die in Brussel of Straatsburg wonen, niet meer dan een derde van de dagvergoeding mogen houden. De rest moeten ze terugstorten.

Merkies nam hier nogal wat tijd voor, wat haar op zware kritiek kwam te staan van Spekman. “Het is echt een openbare soap geworden”, zegt verslaggever Jeroen Stans, die de zaak bijwoonde. “Haar advocaat sprak van politieke chantage door partijvoorzitter Spekman. Hij zou haar ook telefonisch hebben gedreigd en hebben gezegd: alles komt op tafel.”

Graaiende europarlementariër
Volgens Merkies probeert Spekman koste wat kost te voorkomen dat zij haar ambitie waarmaakt om lijsttrekker te worden bij de komende Europese verkiezingen. “Karaktermoord, zo betitelde haar advocaat het”, zegt Stans. “Spekman probeert Merkies weg te zetten als een graaiende europarlementariër, zo is het verwijt."

Volgens de advocaat van Spekman is juist uit een intern rapport gebleken dat Merkies er heel vaak op gewezen is dat ze de partij nog geld schuldig was. “Ze zou eerst als excuus hebben aangedragen dat ze die 84.000 euro zou willen aanwenden om een pied-a-terre in Nederland op de kop te tikken, daarna zou ze hebben gezegd het bedrag te willen gebruiken om een extra medewerker aan te trekken”, zegt Stans.

Verzoening onwaarschijnlijk
Gezien het onderlinge moddergooien lijkt het Stans “uitgesloten” dat Merkies nog kans maakt op het lijsttrekkerschap, en dat het ooit nog goed komt tussen Merkies en Spekman.

Merkies noemde het "onvoorstelbaar jammer" dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen, maar verwacht wel dat er nog iets te lijmen valt. "Ik denk dat we wellicht nog wel wat kunnen redden, namelijk dat we laten zien dat deze partij groot genoeg is en sterk genoeg is om dat intern te kunnen oplossen, iets wat ik van het begin af aan graag had gezien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen