Politiek8 nov '13 07:51Aangepast op 8 nov '13 09:56

PvdA-europarlementariër sleept eigen partij voor de rechter

Auteur: BNR Webredactie

PvdA-europarlementariër Judith Merkies eist in een kort geding zuivering van haar naam door de PvdA, die haar heeft verweten niet zuiver te zijn geweest met onkostenvergoedingen.

Partijvoorzitter Hans Spekman stelde donderdagavond in een mail aan alle leden dat de europarlementariër geen geld meer had waar ze geen recht op had, maar dat ze wel een gedragscode van de partij had overtreden.

Merkies ontving van 2009 tot 2012 ruim 84 duizend euro EU-geld te veel. Ze heeft het geld inmiddels terugbetaald. Volgens Merkies heeft een interne commissie haar integriteit vastgesteld. "Ik heb altijd aan alle regels van het Europees Parlement en van de PvdA voldaan. Die 84.000 euro is geld waar ik voor het Europees Parlement recht op heb, maar volgens een vrijwillige interne code van de PvdA moet ik dat geld terug betalen, omdat ik in Brussel woon. En dan denk ik: als ik aan regels heb voldaan, moet je dat ook gewoon zeggen aan iedereen en daar niet over een politiek oordeel over vellen."

Spekman meldt iets anders dan de interne commissie die er over rapporteerde. En dat moet wat Merkies betreft worden rechtgezet. "Want als je feiten meldt die geen feiten zijn, moet je dat keurig rectificeren en dat getuigt ook van sterkte."

Merkies lijkt zich nog thuis te voelen bij de PvdA
De Eurorparlementariër lijkt zich nog thuis te voelen bij de partij, ondanks dat het feit dat ze middels een gang naar de kortgedingrechter een rectificatie moet afdwingen. "Ik denk dat ook in de partij en bij de rechter rechtvaardigheid het allerbelangrijkste is. Als de feiten duidelijk feiten zijn en iemand alle regels heeft nageleefd, moet je dat ook luid en duidelijk toegeven en dat rectificeren."

Het lijsttrekkerschap voor de Europese verkiezingen is wat Merkies betreft wel een gepasseerd station. "Daar heeft het bestuur een beslissing over genomen. Maar het gaat mij nu echt alleen om mijn goede naam. Ik heb het idee dat er allemaal ideeën leven die niet zo zijn. En ik wil dat heel graag recht gezet hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen