Politiek29 nov '13 16:39Aangepast op 29 nov '13 18:24

Judith Merkies delft onderspit in kort geding tegen PvdA

Auteur: Thijs Baas

De PvdA heeft een kort geding, dat was aangespannen door Europarlementariër Judith Merkies, gewonnen. Partijvoorzitter Hans Spekman hoeft zijn eerdere kritische uitlatingen over Merkies niet te rectificeren, besloot de voorzieningenrechter in Amsterdam.

Merkies had rectificatie geëist van uitlatingen die Spekman deed in het radioprogramma Tros Kamerbreed en in een e-mail aan de partijleden. Spekman zei daarin dat het partijbestuur Merkies aanrekent dat zij geen prioriteit heeft gegeven aan terugbetaling van een deel de dagvergoedingen van het Europarlement.

Stefan Kalf, de advocaat van Judith Merkies, vindt de crux van het vonnis 'kakelvers': "Het gaat om de uitingsvrijheid en politici worden beoordeeld door de bevolking. Ze moeten meer kunnen verdragen dan gewone burgers en daarom heeft de PvdA deze uitlatingen mogen doen. Het is volgens de rechter wat anders dan beschuldigingen die geen steun vinden in de feiten, of die grof of onnodig grievend zijn."

Ploffen
"Als je maar slim genoeg suggesties laat ploffen in de media, doen die hun werk wel en daar ging het natuurlijk om. Het vonnis zegt ook dat vertrouwelijke stukken beter vertrouwelijk kunnen blijven, maar kennelijk is het dan toch nodig om daar toch iets over te roepen. De voorzitter zou transparant geweest willen zijn, omdat het al rondzong in de media, maar je mag je afvragen hoe het komt dat het al rondzingt. Het vonnis is kakelvers. Meteen roepen dat je in beroep gaat is geen teken van kwaliteit; dat is wanhoop."

Merkies is als inwoner van Brussel volgens een interne Gedragscode van de PvdA verplicht  tot het betalen van een deel van de dagvergoeding. Dat heeft een rol gespeeld bij de beslissing haar niet als kandidaat toe te laten voor het lijsttrekkerschap. Merkies vindt de kritiek onterecht, omdat de Commissie Naleving Gedragscode onlangs nog heeft geoordeeld dat zij conform de regels en integer heeft gehandeld.

Dat neemt volgens de rechter niet weg dat de handelwijze van Merkies, die als politica een dikkere huid moet hebben dan een ‘gewone’ burger, mag worden bekritiseerd. De partijvoorzitter heeft daarbij geen grenzen overschreden, meldt de rechtbank op zijn website.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen