Politiek14 feb '14 12:52

'Lijstduwersplek Borst toont noodzaak aanpassing Kieswet'

Auteur: Thijs Baas

De burgemeester van Bilthoven wil dat de Kieswet wordt gewijzigd. Hij noemt het tegen BNR 'wrang' dat de maandag in haar huis dood gevonden Els Borst niet meer van de kandidatenlijst kan worden geschrapt voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. 

Borst staat als lijstduwer op de lokale lijst van D66, bevestigt burgemeester Arjen Gerritsen tegenover verslaggever Laurens Boven. Die lijst is op 7 februari vastgesteld door het Centraal Stembureau en de Kieswet kent geen bepalingen die het mogelijk maken om iemand na de definitieve vaststelling van die lijst te schrappen. Hoogste tijd om een escape in te bouwen in de kieslijst, meent Gerritsen. "Het is wrang. Ik weet dat D66 ermee verlegen is en het naar vindt, maar daar kunnen we nu niets in betekenen."

Op een bijeenkomst die gisteravond plaatsvond waren twintig buurtbewoners aanwezig. "We wilden een podium bieden om met elkaar gevoel en beleving uit te wisselen van wat er in de afgelopen week gebeurd was. Deels als uitlaatklep, maar ook om een antwoord te geven op het door sommige mensen ervaren onveiligheidsgevoel; mensen hebben het gevoel dat het minder veilig is dan uit de absolute cijfers blijkt."

Tabellen en cijfers
Onder bewoners leeft het gevoel dat het incident rond Borst henzelf had kunnen overkomen. "Ik vind niet dat ik dat met tabellen en cijfers moet proberen te weerleggen. Ik moet begrip tonen voor dat gevoel. Maar het zou heel reactief zijn om naar aanleiding van zo'n gebeurtenis in te grijpen in de buurt. We doen dat al jaren. Ik kan geen mededelingen doen over beveiliging van inwoners van de gemeente, daar kun je uit afleiden dat er een bepaald dreigingsbeeld geweest is en daar kan ik geen uitspraken over doen."

Morgen is in de Domkerk in Utrecht de herdenkingsdienst voor Els Borst. Daarna wordt ze in besloten kring begraven.

Gerelateerde artikelen