Politiek30 jan '14 13:01

Dijsselbloem heeft haast met opvolging Weekers

Auteur: Thijs Baas

Minister Dijsselbloem van Financiën betreurt het vertrek van 'zijn' staatssecretaris Frans Weekers na een desastreus verlopen debat van gisteravond en noemt het 'zuur'. Tot er een opvolger is gevonden zal hij de taken van Weekers waarnemen.

Die trad gisteravond laat af na een debat over de problemen met de toeslagen. "Ik vind het ontzettend jammer, omdat Weekers als geen ander gebeten was op fraude en er enorm aan getrokken heeft  om de fraude op alle fronten terug te dringen. Maar goed, zijn conclusie op basis van het debat van gisteravond was dat er onvoldoende vertrouwen was. Dat hebben we te respecteren, maar ik vind het jammer. Ik heb het debat gezien en ik snap dat hij tot die conclusie kwam."

Dijsselbloem zal de portefeuille 'zeer voorlopig" waarnemen, zegt poliiek verslaggever Hans Verbeek. "De Belastingdienst, het toeslagensysteem dat per 1 januari 2015 op de schop gaat, de oldtimers, de FIOD, de pensioenpremies, je kunt je voorstellen dat Dijsselbloem dat er niet al te lang naast wil hebben." Namen van opvolgers die cirurculeren zijn die van onder meer VVD-Kamerlid Mark Harbers en de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes. "De VVD neemt er even tijd voor maar  in of vlak na het weekend is de opvolger bekend."

Als een stekker
Weekers' collega-staatssecretaris Fred Teeven van Justitie, de enig overgebleven staatssecretaris uit het kabinet Rutte I,  'baalt ervan als een stekker', zegt hij. "Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht. Ik ben tijdens het debat naar bed gegaan en toen had ik niet het idee dat het zo af zou lopen. Toen ik om tien voor zes wakker werd, zag ik tot mijn stomme verbazing dat hij weg was. Het is een triest moment en ik baal er als een stekker van. Volgens mij heeft collega Weekers heel veel begrip en empathie voor de Kamer heeft."

Intussen heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra de kou enigszins uit de lucht gehaald rond de eis van de PvdA tijdens het debat om wekelijks te rapporteren zijn aanpak van de problemen bij de Belastingdienst. Daarmee zou hem eigenlijk het werk onmogelijk worden gemaakt. De vermeende boosheid van de VVD over die opstelling van de coalitiepartner wekte weer verbazing bij de PvdA. "Volgens mij deed de PvdA daar een keurige poging om nog een positieve wending te geven aan het debat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen